Επειδή η αυριανή μέρα έχει πρωταγωνίστρια τη λαγάνα, σκέφτηκα να ανεβάσω μία πολύ ωραία σαλάτα με κάποιες παραλλαγές ανάλογα με τα γούστα, τη μελιτζανοσαλάτα.
ΥΛΙΚΑ:
- 1kg μαύρες μελιτζάνες
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ή 2 σκελίδες σκόρδο4
- 4 κουταλιές της σούπας λάδι
- 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 1 κόκκινη πιπεριά και 1 πράσινη πιπεριά
- ή 4-5 κλωνάρια μαϊντανό
- ή λίγη ρίγανη
- ή λίγο χυμό λεμονιού
- ή μαγιονέζα (σε ίση ποσότητα με τη λιωμένη μελιτζάνα)
- ή 1 μέτρια πατάτα
- ή 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Αρχικά, πλένουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες και τις στεγνώνουμε με μία πετσέτα Έπειτα τις τρυπάμε με το πιρούνι σε 2-3 σημεία και τις ψήνουμε στο φούρνο στου 180-200 βαθμούς, φροντίζοντας να τις γυρνάμε από όλες τις πλευρές, μέχρι να ζαρώσουν και να σκουρήνει η φλούδα τους. Στη συνέχεια, και αφού κρυώσουν λίγο τις ανοίγουμε στη μέση, πετάμε τα φλούδια και τα σπόρια και λιώνουμε το ψαχνό της μελιτζάνας με ένα πιρούνι Σε ένα γουδί λιώνουμε το κρεμμύδι ή το σκόρδο και προσθέτουμε όσο αλατοπίπερο θέλουμε, χτυπώντας συνέχεια και προσθέτοντας αμέσως μετά τη λιωμένη μελιτζάνα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και να ρίχνουμε συγχρόνως, λίγο-λίγο το ξύδι και τελευταίο (και πάλι λίγο-λίγο) το λάδι. Και η απλή εκδοχή της μελιτζανοσαλάτας είναι έτοιμη.
Μπορείτε βέβαια, να κάνετε κάποιες προαιρετικές προσθήκες ανάλογα με τα γούστα.
α) Μπορείτε να προσθέσετε μία πράσινη και μία κόκκινη πιπεριά ψημένες και καθαρισμένες από τις φλούδες και τα σπόρια.
β)Μπορείτε να προσθέσετε 3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγη ρίγανη ή λίγο χυμό λεμονιού.
γ) Αν δεν την θέλετε νηστίσιμη μπορείτε να προσθέσετε και μαγιονέζα σε ίση ποσότητα με τη λιωμένη μελιτζάνα ή μια μέτρια πατάτα βρασμένη και λιωμένη πουρέ ή 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο και στραγγισμένο καλά.
Υ.Γ.1: Η δοσολογία είναι για 2-3 μερίδες.
Υ.Γ.3: Καλή Σαρακοστή σε όλους!!!
Υ.Γ.2: Αν θέλετε μια πιο καυτερή εκδοχή προσθέστε 2-3 σταγόνες ταμπάσκο ή μία μικρή πιπεριά τσίλι
Ο.Κ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΛΗΦΘΗ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΛΑΤΑΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΥΡΙΟ.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ. ΟΒΕΡ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΤΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!
Πεντανόστιμο! Όπου πάω για φαγητό παίρνω πάντα μελιτζανοσαλάτα. Και η συγκεκριμένη φαίνεται υπέροχη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα καλά να είναι ακόμα και η Σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει η πρώτη συνταγή σου Pansofix με μια διαφοροποίηση. Καίω στο ψήσιμο τις μελιτζάνες! Τις ακουμπάω στο μάτι της κουζίνας τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο ή τις ψήνω στο BBQ! Η μυρωδιά του καμένου δεν μπορείς μα φανταστείς πόσο πηγαίνει στην σαλάτα!
Συμφωνώ με την Αγγελική για τη μυρωδιά του καμένου στη συγκεκριμένη σαλάτα!Πολύ καλή η εκδοχή σου και οι παραλλαγές!!!Καλή Σαρακοστή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή σε όλους!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα δεί το καλοκαίρι σε ένα καλό φαγοπότι ότι για να τις ξεφλουδίσεις πιό έυκολα τις μελιτζάνες μετά το ψήσιμο τις βάζεις σε πλαστική σακούλα..
Καλημέρα και καλή Καθαρά Δευτέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένη γεύση η μελιτζανοαλάτα, είτε σε περιόδους νηστείας, είτε όχι!
Θα συμφωνήσω και 'γω για τη γεύση του καμμένου, όπως επίσης και για την προσθήκη μαϊντανού και λεμονιού.
Καλό μεσημέρι σε όλους και καλή όρεξη!
Προσωπικά δεν μου αρέσει η γεύση του καμμένου. Κι όχι μόνο δεν μου αρέσει, αλλά δεν είναι και καθόλου υγειινό. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜελιτζανοσαλάτα rules!
Καλησπερααα ... Χαρταετό πετάξαμε ?... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτήν την συνταγή θα την τιμήσω δεόντως ...
Προσωπικά δεν μου αρέσει η μαγιονέζα , αλλά θα κάνω μια πατέντα και θα βάλω τυρί φέτα .
Καλή Σαρακοστή και καλές νηστείες σε όλους!
Πολύ ωραία η συνταγή σου! Τι κρίμα που δε τρώνε τις μελιτζάνες στο σπίτι μου! Στείλε λίγοοοοο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜελιτζανοσαλάτα, η αγαπημένη του καλού μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμη η συνταγή σου, γεια στα χέρια σου!
Καλή Σαρακοστή!
Λατρεύω την μελιτζανοσαλάτα, αλλά δεν ξέρω γιατί, την έχω συνδέσει με το καλοκαίρι γι' αυτό την είχα ξεχάσει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά που μου τη θύμισες!!!
ΤΕΛΕΙΑ Η ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ:)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτρέπομαι αλλά θα το πω...βαριέμαι την διαδικασία, γι αυτό δεν την έχω φτιάξει ποτέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήάμα την βρω έτοιμη όμως -και μάλιστα σπιτική σαν την δική σου- της δίνω και καταλαβαίνει!!!
Μ΄αρέσειιιι! ΜΟυ αρέσει με σκόρδο και θα ήθελα να τη δοκιμάσω με την πιπεριά που προτείνεις! Καλή σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφή