Λόγω αποκριάς οι περισσότεροι είμαστε σε μία φάση σχεδόν ακατάσχετης κρεοφαγίας. Στα πλαίσια αυτά, ποια είμαι εγώ που θα ξεφύγω από αυτό το πλαίσιο ? Τουναντίον, έφτιαξα κοτόπιτα και είπα να την ανεβάσω, γιατί είναι πολύ νόστιμη και αξίζει να τη δοκιμάσετε.
ΥΛΙΚΑ:
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο
- 2 φλυτζάνια του καφέ λάδι
- 2 μεγάλα κρεμύδια (ψιλοκομμένα)
- 4 νεροπότηρα νερό
- 1 νεροπότηρο μικρό χυλοπιτάκι
- 7 αυγά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- λίγο λάδι (για να αλείψουμε ταψί
- λίγο τριμμένο καρύδι
- αλάτι - πιπέρι
- λίγο βούτυρο λιωμένο (για να αλείψουμε τα φύλλα)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Αρχικά, πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο και το αφήνουμε να στραγγίσει, ώστε να μην έχει καθόλου νερά. Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα δύο φλυτζάνια λάδι και αφού κάψει, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να τσιγαριστεί και, αφού κόψουμε το κοτόπουλο σε 4 κομμάτια, τα βάζουμε και αυτά στην κατσαρόλα μέχρι να ροδίσουν (τα αλατοπιπερώνουμε πρώτα). Έπειτα, ρίχνουμε τα 4 ποτήρια νερό και αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει και να μείνει με το ζουμί του. Μόλις βράσει, βγάζουμε από την κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου και στο ζωμό (αφού πρώτα τον σουρώσουμε) ρίχνουμε το ποτήρι με το χυλοπιτάκι και τα αυγά χτυπημένα, ώσπου να το "δέσουμε" σε μία λεπτόρρευστη κρέμα. Αφού τελειώσουμε με την κρέμα, βγάζουμε τα κόκαλα από το κοτόπουλο και το κόβουμε σε κομματάκια. Στο επόμενο στάδιο της πίτας, στρώνουμε σε ένα ταψί που προηγουμένως το έχουμε λαδώσει, 4 φύλλα κρούστας, αλοιμένα το καθένα με λίγο λιωμένο βούτυρο και από πάνω ρίχνουμε λίγο λεπτοκομμένο καρύδι, τη μίση ποσότητα κρέμας, τα κομματάκια του κοτόπουλου και από πάνω την υπόλοιπη κρέμα και σκεπάζουμε την πίτα με τα άλλα 4 φύλλα κρούστας (και αυτά αλοιμένα με λίγο λιωμένο βούτυρο). Τέλος, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180 βαθμούς για μιάμιση ώρα.
Αρχικά, πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο και το αφήνουμε να στραγγίσει, ώστε να μην έχει καθόλου νερά. Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα δύο φλυτζάνια λάδι και αφού κάψει, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να τσιγαριστεί και, αφού κόψουμε το κοτόπουλο σε 4 κομμάτια, τα βάζουμε και αυτά στην κατσαρόλα μέχρι να ροδίσουν (τα αλατοπιπερώνουμε πρώτα). Έπειτα, ρίχνουμε τα 4 ποτήρια νερό και αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει και να μείνει με το ζουμί του. Μόλις βράσει, βγάζουμε από την κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου και στο ζωμό (αφού πρώτα τον σουρώσουμε) ρίχνουμε το ποτήρι με το χυλοπιτάκι και τα αυγά χτυπημένα, ώσπου να το "δέσουμε" σε μία λεπτόρρευστη κρέμα. Αφού τελειώσουμε με την κρέμα, βγάζουμε τα κόκαλα από το κοτόπουλο και το κόβουμε σε κομματάκια. Στο επόμενο στάδιο της πίτας, στρώνουμε σε ένα ταψί που προηγουμένως το έχουμε λαδώσει, 4 φύλλα κρούστας, αλοιμένα το καθένα με λίγο λιωμένο βούτυρο και από πάνω ρίχνουμε λίγο λεπτοκομμένο καρύδι, τη μίση ποσότητα κρέμας, τα κομματάκια του κοτόπουλου και από πάνω την υπόλοιπη κρέμα και σκεπάζουμε την πίτα με τα άλλα 4 φύλλα κρούστας (και αυτά αλοιμένα με λίγο λιωμένο βούτυρο). Τέλος, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180 βαθμούς για μιάμιση ώρα.
Υ.Γ.: Για να γίνει πιο νόστιμη η πίτα, κρατάμε από το ζωμό (πριν τον δέσουμε) λίγη ποσότητα και στη μέση του ψησίματος, το ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι και το ρίχνουμε λίγο - λίγο από πάνω.
Δεν ξέρω ρε παιδιά τι γίνεται...η αλήθεια είναι ότι είμαι καλοφαγάς. Το παραδέχομαι. Αλλά ότι συνταγή βλέπω εδώ μέσα θέλω να τρέξω στην κουζίνα και να αρχίσω να την ετοιμάζω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κοτόπιτα φαίνεται άψογη! Υποτιμημένη πίτα για μένα. Όταν μπορέσεις βάλε και μια συνταγή για μανιταρόπιτα!
Πωωωωωω Pansofix μου τρέχουν τα σάλια...αγαπημένη πίτα..Κάτσε να πάρω κανα τηλέφωνο στο χωριό να αρχίσουν τις προεργασίες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελλαίνομαι για κοτόπιτα και αυτή είναι πολύ πρωτότυπη!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΜΕΝΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΣΙΓΟΥΡΑ, ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ.
ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ...
ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙΣ ΑΝ Η ΚΟΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΝΙΑΡΑ ή ΟΧΙ!ΧΑΧΑΧΑ!!!!!
Υ.Γ.ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΧΙΟΥΜΟΡ.ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ. ΕΝΤΑΞΕΙ?
Αν και αυτή είναι η Τυρινή εβδομάδα, και υποτίθεται δεν τρώμε κρέας, εγώ το κομμάτι μου θα το πάρω, γιατί φαίνεται πολύ λαχταριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές Απόκριες!!
φιλε κανθαρε ευχαριστω για τα καλα σου λογια...παντα ευπροσδεκτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλε animation χαιρομαι που σου αρεσε...συνοπαδικους χαιρετισμους!!!
Λιλα ειναι οντως μια εναλλακτικη εκδοχη!!!
φιλε ΜΙΝΙΜΑRKET να την φτιαξεις και περιμενω νεα, οσο για το χιουμορ ελευθερα...και σε αφθονια...ΑΑΑ!!και η κοτα αλανιαρα ειναι πιο νοστιμη!
ΕΛΕΝΗ εχεις δικιο ειναι της τυρινης αλλα δεν προφτασα να την φτιαξω την προηγουμενη βδομαδα!
Η πιτα σου είναι πολύ λαχταριστή, φουσκωτή και καμαρωτή. Μπορείς να προσθεσεις και πιπεριές πολύχρωμες ψιλοκομμένες και μανιτάρια μέσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια η δική σου είναι πολύ πρωτότυπη!!
Παίρνω το κομμάτι μου και φεύγω....
Καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και δεν μαγειρεύω σαν φαγητό μου αρέσει πολύ.
Όταν λες φλιτζάνια του καφέ λάδι μιλάς για μικρό φλιτζάνι ή μεγάλο;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτότυπος συνδυασμός υλικών.
Καλημέρα.
Μην σπρώχνετε! Έχει για όλους κομμάτια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα σε ολους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυη σίγουρα μπορεις να προσθεσεις και τα υλικα που ανεφερες θα γινει και πιο πλουσια!
Ξανθη το φλυτζανι που βάζουμε γαλλικο καφε (οχι το μικρουλι που ειναι για τον ελληνικο)!!!
περίσεψε τίποτα ή ήρθα αργά??
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνεται λαχταριστή πάντως!!!
Υπέροχη η πίτα σου!!!! ελπίζω να πρόλλαβα και εγώ ένα κομμάτι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα φίλε
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρασα γιά να σου ανταποδώσω την επίσκεψη και να δοκιμάσω την πίτα σου.
Παλεύω κι΄εγώ με την μαγειρική
Χάρηκα που είμαστε Κεφαλονίτες κι΄οι δυό.
Αν θες με βρίσκεις και στο denniskontarinis@yahoo.com
Νάσαι καλά
Ντένης
Μμμμ... Μάλλον την ίδια όρεξη είχαμε γιατί κι εγώ πίτα είχα σήμερα στο μενού...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται λαχταριστή και μ'αρέσει πολύ η ιδέα με το χυλοπιτάκι στο ζωμό... Δεν την έχω ξαναδεί έτσι την κοτόπιτα...
Σίγουρα θα την δοκιμάσω και θα σου πώ εντυπώσεις!! Καλό βράδυ!!!
Λοιπόν επανέρχομαι η σύνθεση των υλικών σου πολύ ωραία αλλά το λάδι βρε παιδί μου πάρα πολύ!!γιαυτό σε ρώτησα,2 φλιτζάνια είναι περίπου μισό κιλό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερί προτιμήσεων βέβαια ουδείς λόγος.
Καλησπέρα.