Is Everybody In? Is Everybody In? The Ceremony Is About To Begin!!!

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Η ΣΑΪΤΑ - ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ! / ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ!

Την Παρασκευή το βράδυ με τη συνοδεία πολύ καλής παρέας αποφασίσαμε να πάμε για φαγητό στην Πλάκα. Το μέρος είχε προαποφασισθεί, ύστερα από μία πρωινή βόλτα στην Πλάκα λίγες βδομάδες πριν, όπου έτυχε να περάσουμε από μία παραδοσιακή ταβέρνα - κουτούκι σε μία από τις πιο όμορφες οδούς του κέντρου, την οδό Κυδαθηναίων. Και αμέσως μας έκανε κλικ να την επισκεφθούμε σε μία από τις προσεχείς εξόδους. Έτσι λοιπόν, την Παρασκευή, λίγο μετά τις 9 και ύστερα από μια μικρή βόλτα στο Μοναστηράκι καταφθάσαμε στην ταβέρνα "Η Σαΐτα". Κατεβήκαμε τα λιγοστά σκαλάκια (δεν είναι στο επίπεδο του δρόμου) και αντικρίσαμε μία πολύ περιποιημένη παραδοσιακή ταβέρνα, πού σεβόμενη τα χρόνια της διατηρεί ως και σήμερα στοιχεία της παλιάς Αθήνας, με διάσπαρτα τραπεζάκια περιστοιχισμένα από ξύλινα βαρέλια κρασιού, ένα ξύλινο παλιό ψυγείο και τοιχογραφίες με παραστάσεις ταβέρνας.

Για να έρθουμε όμως στο προκείμενο που είναι το φαγητό, ο κατάλογος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, έχει όμως αρκετές επιλογές και η ταβέρνα φημίζεται για το μπακαλιάρο σκορδαλιά. Εμείς ξεκινώντας από τα ορεκτικά παραγγείλαμε φάβα που ήταν πολύ γευστική, μελιτζανοσαλάτα πολύ νόστιμη και αρκετή σε ποσότητα, χόρτα αντίδια καλοβρασμένα και γλυκά, ροδοτηγανισμένες πατάτες κομμένες στο χέρι χωρίς περιττά λάδια, κολοκυθοκεφτέδες πολύ τραγανούς απ' έξω και ζουμερούς με μπόλικο κολοκύθι από μέσα. Από τα κυρίως, προτιμήσαμε θαλασσινά (αν και ο κατάλογος είχε και κρεατικά), διότι όπως προανέφερα, η ταβέρνα φημίζεται για τα θαλασσινά της. Έτσι, παραγγείλαμε τον φημισμένο μπακαλιάρο σκορδαλιά και σουπιές με σπανάκι. Και τα δύο πιάτα ήταν εξαιρετικά. Το μεν πρώτο ήρθε σε ένα πιάτο και είχε δύο πολύ μεγάλα φιλέτα μπακαλιάρου πολύ τραγανού και στο πλάι μία μερίδα σκορδαλιάς άψογης, με όλη τη γεύση του σκόρδου χωρίς όμως να είναι καθόλου βαριά σαν μερικές ταβέρνες που σερβίρουν σκορδαλιά και είναι σαν πυρηνικό όπλο. Το δε δεύτερο πιάτο (οι σουπιές με σπανάκι) ήρθαν και αυτές σε μία γενναία δόση με μπόλικες καλομαγειρεμένες και μαλακές σουπιές και αρκετό σπανάκι που δεν ήταν καθόλου βαρύ και διατηρούσε το ωραίο και ζωντανό του πράσινο χρώμα, δείγμα του ότι δεν ταλαιπωρήθηκε σε κάποια κατσαρόλα βράζοντας ώρες επί ωρών. Ως προς τη συνοδεία του φαγητού, το γνωστό οίνος ευφραίνει καρδία ταιριάζει απόλυτα, διότι το μαγαζί διαθέτει δική του παραγωγή από πολύ μυρωδάτη ρετσίνα που πάει τέλεια με τα φαγητά


Επίσης, έχω να πω πως ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που περιποιείται τους πελάτες με λίγη βοήθεια από ένα σερβιτόρο όταν ο κόσμος γεμίζει το μαγαζί και οφείλω να πω πως είναι πολύ ευγενικός και περιποιητικός φροντίζοντας να μη λείψει τίποτα από κανένα τραπέζι. Τέλος, επειδή ένα γεύμα δε μπορεί να θεωρηθεί λήξαν αν δε συνοδευτεί από γλυκό, ο ιδιοκτήτης κερνάει ένα πιάτο με μήλο και σιμιγδαλένιο χαλβά (θα ακολουθήσει συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά). Ως επίλογο, θέλω να αναφέρω ότι είναι μία οικονομική ταβέρνα. Εμείς ήμασταν τρία άτομα και για ότι ανέφερα παραπάνω πληρώσαμε 16 ευρώ το άτομο.


Ακολουθεί τώρα η συνταγή που προανέφερα (ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ):


ΥΛΙΚΑ:


  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

  • 1 ξύλο κανέλας

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

  • μία χούφτα σταφίδες ξανθές

  • μία χούφτα καρύδια ή μία χούφτα κουκουνάρι
  • λίγη κανέλα τριμμένη (για το πασπάλισμα)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:


Αρχικά, βάζουμε το νερό σε ένα μπολ και σε αυτό διαλύουμε τη ζάχαρη και μετά ρίχνουμε το ξύλο κανέλας και το γαρύφαλλο. Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να καβουρδιστεί πολύ καλά και να σκουρύνει το χρώμα του. Στο σημείο αυτό ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Μόλις πάρει μια βράση σβήνουμε το μάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα και την αφήνουμε στο μάτι για άλλα 5 λεπτά και έπειτα, προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια (ή τα κουκουνάρια), ανακατεύουμε πάλι και ξανασκεπάζουμε με την πετσέτα για λίγο ακόμη. Όταν πιει το νερό είναι έτοιμο. Τέλος, αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια φόρμα, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να σταθεί (για περίπου 15-20 λεπτά) και ύστερα αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με κανέλα.




Υ.Γ.1: Η ταβέρνα βρίσκεται ψηλά στην οδό Κυδαθηναίων, πιο κοντά στο μετρό του Συντάγματος (δυστυχώς δε συγκράτησα τον αριθμό)

Υ.Γ.2: Αναφορικά με τη συνταγή, μία συμβουλή. Όταν ρίξετε στο νερό με τη ζάχαρη την κανέλα και το γαρύφαλλο, σκεπάστε με μια πετσέτα το μπολ και αφήστε το λίγη ώρα για να βγουν όλα τα αρώματα.

Υ.Γ.3: Όταν καβουρδίζετε το σιμιγδάλι αφήστε το αρκετά στην κατσαρόλα να σκουρύνει το χρώμα του, διαφορετικά ο χαλβάς θα γίνει πολύ άσπρος. Και μην ξεχνάτε να ανακατεύετε σε τακτά διαστήματα με την ξύλινη κουτάλα, γιατί κολλάει εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας.

27 σχόλια:

  1. Εγώ όταν ακούω γλυκό τρέχω... ήρθα λοιπόν και θα τον τιμήσω το χαλβά σου γιατί μου αρέσει πολύ.
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα κρατήσω το όνομα του κέντρου για την επόμενη επιστροφή στην Αθήνα!
    Η τιμή κατ άτομο πολύ καλή (για Αθήνα)! Ευχαριστώ για την ενημέρωση!
    Όσο για τον χαλβά κλασσικά τέλειος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος μπορει να πει οχι σε ένα κομμάτι χαλβά;
    Να΄σαι καλά καλή μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ax κι έχω περάσει πόσες φορές απ'έξω και ούτε μια φορά δεν κατέβηκα τα σκαλάκια! Μ'έπεισες πάντως :-)
    Σε επόμενη cibusέξοδο προτείνω ''Οινοσχολείο'' στο Ν.Κόσμο με 12ευρώ το άτομο :-)και με live music!
    Για τον χαλβά ουδέν σχόλιο...πάω να σκουπίσω το σάλιο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαλβάς και πάλι χαλβάς!
    Το τελειότερο γλυκό για την Σαρακοστή!
    Με βάζεις να φτιάξω κι άλλο ~ προχτές τέλειωσε το τελευταίο κομμάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήρθα ... ήρθααααααααααααα :P
    Έμεινε κανά κομματάκι;
    Φιλιάαααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και το μαγαζί καλό και ο χαλβάς ακόμα κάλυτερος! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πωωωωωωωω τι ΜΕ κάνεις εσύ όλο...
    ούφ...
    και είμαι και σε δίαιτα ΑΤΙΜΗΗΗ...

    (άσχετο αλλά βλέπω συνεχώς τη φώτο σου τις τελευταίες μέρες.. έχω στο Nintento το παιχνίδι Scooby Doo χιχιχιιχχι )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο κέντρο της Αθήνας, λίγο πιο μέσα από την θάλασσα, έχω να'ρθω πάνω από 15 χρόνια.
    Αν όμως έρθω, θα θυμηθώ να φέρω στον ταβερνιάρη, λίγο από τον χαλβά των γενεθλιων μου (κλικ) και να τον κάνω να αυτοκτονήσει.
    Αν η φωτό είναι από τον χαλβά που προσφέρει, τότε είναι άψητος, τόσο άσπρο που τον βλέπω.
    Πάντως τώρα ένα κομματάκι θα τόθελα....
    Καλό βράδυ.

    ΥΓ: Καλή ρετσίνα είπες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ήρθα κι εγώ για το χαλβαδάκι μου!!!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν γίνεται να διαβάζω για ταβέρνες, φαγητά και σιμιγδαλένιους χαλβάδες και να λείπει ο καλοφαγάς από την παρέα!
    Απλά δεν γίνεται!

    Καλή όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΚΟΥΣΑ ΧΑΛΒΑ!!!!!ΠΑΡΩΝ!!!!ΣΑΝ ΘΕΣΣΑΛΟΣ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΑΛΒΑΔΕΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ.
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εχω πολύ καιρό να πάω για φαγητό στην Πλάκα, την τελευταία φορά που είχα πάει, είχα απογοητευτεί πολύ!
    Καλά έκανες και μας πρότεινες την ταβερνούλα, θα την έχω υπόψη μου!

    Ο χαλβάς 1-2-3-4 είναι πάντα all time classic και αρέσει σε όλους νομίζω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στην περίοδο της Σαρακοστής ο χαλβάς έχει την τιμητική θέση!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συμφωνώ και εγω με την Ελενα, ο χαλβας 1-2-3-4 είναι κλασσικός και αγαπημένος. Λίγο πολύ όλοι έτσι τον φτιάχνουμε.
    Να πω σε όσους δεν τον έχουν δοκιμάσει, ότι την ώρα που ρίχνουμε το νερό στο σιμιγδάλι θέλει προσοχή γιατί πιτσιλάει και καιγόμαστε.

    Τωρα όσον αφορά την ταβέρνα, έχω να πάω στην συγκεκριμένη κάτι χρόοονιααα. Φυσικά τότε είχαμε δοκιμάσει την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, τον μπακαλιάρο. Οι τιμές του ακούγονται πολύ καλές.
    Να σαι καλά που μου θύμισες την ταβέρνα και που μας γλύκανες :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λέω την Παρασκευή να πάω να τιμήσω την ταβέρνα, τον μπακαλιάρο και τον υπερχαλβά για να διαπιστωσω με την ιδια μου την γευση τα ωραια φαγητα.

    Την Παρασκευη προβλέπεται τσιμπούσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ παλι, τον προτιμώ πιο ελαφρύ με λιγότερο καβούρντισμα! Πάντα είναι όμως καλοδεχούμενος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγώ να τολμήσω να πω ότι το 1 για το λάδι είναι πολύ (ή εμένα μου φαίνεται πολύ). Μπορούμε να βάλουμε και λιγότερο και ο χαλβάς θα είναι το ίδιο νόστιμος, χωρίς να είναι λαδερός (απλά εμένα δεν μου αρέσει έτσι).

    Για το μαγαζί αυτό δεν είχα ξανακούσει, αλλά απ' ότι φαίνεται, έχει πολύ καλή σχέση ποιότητας - τιμής, που είναι το πιο σημαντικό! Το σημειώνω! :-)
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Υπέροχος. ' Εμεινε κανένα ψιχουλάκι και για μένα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραίος! Καλησπέρα απο Θεσσαλονίκη, καλώς βρεθήκαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λοιπόν παιδιά πήγα στο μαγαζί και πέρασα πολύ καλά. Φάγαμε του σκασμού νόστιμα φαγητά, ήπιαμε και διασκεδάσαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Wonderful artiсle! We are linking to this pаrticulaгly great post on our sitе.
    Keep up the gгeat ωriting.

    My web ѕite fast payday loans today

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. I'm not trying to be a pain, but I just think you can do better stuff than this. More detail would be good.

    Feel free to visit my site ... unsecured personal loans

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. In my view, there's no point getting out of bed for less than a grand, so this doesn't seem ωorth it in my eyes.


    Visit my wеb-site: loans broker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τhat's what I meant.... You'd havе to bе badlу informed to think ԁifferеnt.


    Heгe is my blog post instant fast cash loans

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. I fеel aѕ thοugh I've been on the wrong end of a stampeed after reading all this. It's bloοdy hard woгking wіth а hаngоvег.


    Lοok into my ωеb blog ... fast payout loans

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Thаt's what I was thinking.... You'd have tо
    be blind tο think otherwise.

    My ωebѕite: fast cash loans today

    ΑπάντησηΔιαγραφή