Is Everybody In? Is Everybody In? The Ceremony Is About To Begin!!!

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Η ΑΠΟΚΡΙΑ ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΕΡΧΕΤΑΙ!!!

Σκεφτόμουν σήμερα πως πολύ βιαστικά ήρθαν φέτος οι απόκριες και πριν καλά καλά συνειδητοποιήσω ότι είμαστε στη βδομάδα της Τσικνοπέμπτης, πέρασε και προχωράμε ολοταχώς προς την τελευταία εβδομάδα της αποκριάς. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να ανεβάσω ένα γλυκό που στην οικογένεια μου το φτιάχνουμε κυρίως σε γιορτές και θα το πρότεινα Αυτό το γλυκό είναι το γαλακτομπούρεκο!


ΥΛΙΚΑ :
  • 1,5 λίτρο γάλα πλήρες
  • 3/4 φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
  • λίγα αμύγδαλα (σε μικρά κομμάτια)
  • λίγο ξύσμα λεμονιού (1 μικρό λεμόνι)
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 8 - 9 αυγά (ανάλογα με το μέγεθός τους)
  • 1/2 kg φύλλο κρούστας
  • λίγο βούτυρο φρέσκο (για το άλειμμα του ταψιού)
  • λίγο λάδι (για το άλειμμα του του ταψιού)
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό
ΥΛΙΚΑ (για το σιρόπι):
  • 2 ποτήρια νερού νερό
  • 4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • μισό λεμόνι στημένο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Αρχικά, βράζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι, τη μισή δόση λάδι και τα 3/4 της δόσης ζάχαρη, μέχρι να δέσουν (δεν πρέπει να γίνει πολύ πηχτό). Όταν κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τους κρόκους χτυπημένους και μετά τα ασπράδια (αφού πρώτα τα κάνουμε μαρέγκα). Στη συνέχεια, λιώνουμε λίγο βούτυρο σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε και λίγο λάδι και αλείφουμε τον πάτο του ταψιού και ύστερα βάζουμε ένα ένα τα μισά φύλλα αλοιμένα και αυτά. Μετά τα τρία πρώτα φύλλα ρίχνουμε και λίγα λεπτοκομμένα αμύγδαλα. Αφού λοιπόν στρώσουμε τα μισά φύλλα, ρίχνουμε την κρέμα και έπειτα σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα αλοιμενα και αυτά με βούτυρο και λάδι και συγχρόνως ρίχνουμε ενδιάμεσα και λίγα αμύγδαλα (στα δύο τελευταία φύλλα δεν βάζουμε αμύγδαλα). Μόλις σκεπάσουμε και με το τελευταίο φύλλο ραντίζουμε από πάνω με ελάχιστο νερό και χαράσσουμε τα πάνω φύλλα σε φαρδιές λωρίδες. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στην κάτω σχάρα για μία ώρα μέχρι να πάρει χρώμα.

Για το σιρόπι, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι σε μία κατσαρόλα και τα δένουμε πολύ καλά. Τέλος, σιροπιάζουμε και τα δύο ζεστά. Το μεν σιρόπι μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά, το δε γαλακτομπούρεκο μετά από μισή ώρα από την ώρα που θα το βγάλουμε από το φούρνο.

Υ.Γ.1: Οι δοσολογίες είναι για ταψί Νο 32
Υ.Γ.2: Διασκεδάστε, μασκαρευτείτε και Καλές Απόκριες σε όλους!!!

18 σχόλια:

  1. Ε ΟΧΙ ΒΡΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ!! ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ.
    ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ.
    ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΓΑΛΑΠΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ.
    ΣΟΒΑΡΑ, ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ!!!!!
    ΘΑ ΤΗΣ ΠΩ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΛΙΓΟ.
    ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΓΑΛΑΠΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ.
    ΞΕΡΕΙΣ...ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΤΙΡΗΣΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΦΛΑ!!!!
    ΤΗΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπόμπα το γαλακτομπούρεκο! Για αυτό μας αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μακάρι να΄βρισκα φύλλο να το'φτιαχνα ...δεν ξέρεις πόσο μου αρέσει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λίγο με έχεις μπερδέψει, έχω την εντύπωση ότι στο γαλακτομπούρεκο βάζουμε βούτυρο στην κρέμα κι όχι λάδι, μήπως κάνω λάθος;;
    Καλή Σαρακοστή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή τι με λες τώρα;
    Να πάω αύριο να πάρω φύλλο Κρούστας;
    Μάλλον όχι! Προτιμώ να ανταλλάξω το "Θ" με ένα μικρό κομματάκι, έτσι για δοκιμή.
    Με το καλό τα μασκαρέματα.
    Καλή Αποκρηά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ αγαπημένο!
    Σκοτωμός γίνεται όταν το φτιάχνω και καυγάς ποιός θα πάρει τις γωνίες!

    Καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να είχα ένα κομματάκι τώρα! Τρελαίνμαι για γαλακτομπούρεκο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το αγαπημένο μου γλυκό. Τι μου κάνεις βραδιάτικα! Καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλές Απόκριες, γλυκές σαν το γαλακτομπούρεκό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τωρα που ειδα το γαλακτομπουρεκο μαλλον θα ρθω και εγω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με τα αμύγδαλα με σκότωσες!!! σα να μην είχε θερμίδες, το έκαναν πύραυλο και μ'αρέσει!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. το γαλακτομπούρεκο είναι φοβερό γλυκό...δεν ήξερα όμως ότι μπαίνουν και ξύσματα λεμονιού! γενικά μου αρέσει η δροσιά του λεμονιού στα γλυκά οπότε θα μου αρέσει αυτή η version

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και του χρόνου pansofix. Υπέροχο φαίνεται το γαλακτομπούρικό σου, πολύ λαχταριστό και πλούσιο!!!
    Καλή Σαρακοστή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φιλε MINIMARKET σε περιποιηθηκε ομως και σου εφτιαξε γαλακτομπουρεκο...τρελη συμπτωση παντως...

    φιλε KANTHARE οντως μπομπα ειναι...μεγατονων κιολας!!!

    φιλη Και λοιπόν;E allora? καλως ηρθες...

    φιλη Ξανθή η συνταγη ειναι της γιαγιας μου και εγω την εχω απο τη μαμα μου δεν εχω κανει καποια αλλαγη...οσο για το βουτυρο στην κρεμα η γιαγια μου εβαζε λαδι γιατι η κρεμα την επομενη μερα σφιγγει πολυ με το βουτυρο... Καλη Σαρακοστη...

    φιλε ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ σε καταλαβαινω και εγω απο αυτα που φτιαχνουν οι αλλοι κανω ονειρα που μακαρι να ζωντανευαν...νομιζω πως το Θ μου κατοχυρωθηκε το ιδιο και το κομματι σου...Καλη Σαρακοστη


    φιλη Betty's Cuisine και σε μας μια απο τα ιδια...σκοτωνομαστε με τον αδερφο μου για ενα κομματι!!!

    φιλη kiki χαιρομαι που σου αρεσε...

    φιλη big mama αν υπηρχε τηλεμεταφορα ολοι θα ειμασταν πιο χαρουμενοι και χορτατοι...καλο τριημερο!!!

    φιλη ΕΛΕΝΑ ανταποδιδω τις ευχες και να εχεις ενα νομορφο τριημερο...

    φιλη margarita ολοι οι καλοι ευπροσδεκτοι...

    φιλη ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ με τα αμυγδαλα απογειωνεται ως γλυκο...αλλα τωρα που το καλοσκεφτομαι και ως θερμιδες...αλλα αν ειναι να κανεις την αμαρτια την κανεις για τα καλα...

    φιλη biologion δινει πολυ φρεσκαδα στη γευση της κρεμας και νομιζω πως του παει πολυ...

    φιλη painter ειναι οντως πολυ πλουσιο...Καλη Σαρακοστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άργησα να έρθω και δε νομίζω να υπάρχει ούτε λίγο σιροπάκι πιά απ' το γλυκάκι σου!
    Αχ είναι απ' τα αγαπημένα μου γλυκά ακριβώς επειδή μου θυμίζει τις οικογενειακές γιορτές έτσι ακριβώς, με λάδι κι όχι βούτυρο. :)
    Λοιπόν, την επόμενη φορά θα προσθέσω και το αμυγδαλάκι να δοκιμάσω τη γεύση που προτείνεις!!
    Καλή Σαρακοστή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εχω μια πολύ καλη συνταγή για γαλακτομπούρεκο, βλέπω όμως οτι και η δική σου είναι εξαιρετική την επόμενη φορά θα λοιπόν "πάμε γι'άλλα"
    Ευχαριστούμε για το πολύ νόστιμο κέρασμα!!!
    Καλή Σαρακοστή καλή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Pansofix, η προσθήκη αμύγδαλου είναι όλα τα λεφτά!
    Μπράβο για τη συνταγή!
    Προς το παρόν είμαι στις δοκιμές γαλακτοπούρεκου οπότε θα περάσει καιρός φαντάζομαι μέχρι να φτιάξω εγώ!
    Αλλά που ξέρεις...
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. I'm extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your web-site. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it'ѕ rare
    tо ѕеe a nice blog like this onе
    nоwadays.

    Also ѵisіt my ѕite: fast payday loan

    ΑπάντησηΔιαγραφή