Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget
Is Everybody In? Is Everybody In? The Ceremony Is About To Begin!!!

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ

Αποφάσισα σήμερα να ανεβάσω, μια παραδοσιακή συνταγή από το αγαπημένο μου νησί, την Κεφαλλονιά. Και η περί ου ο λόγος συνταγή είναι η κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα. Κάθε καλοκαίρι (και όχι μόνο) που πηγαίνω στο σπίτι μου στο νησί, πάντα θα πάω κάπου να φάω τη συγκεκριμένη πίτα, η οποία είναι απίστευτα γευστική, ίσως λίγο χρονοβόρα αλλά σίγουρα το αξίζει.

ΥΛΙΚΑ (για τη γέμιση):
  • 400gr κρέας χοιρινό χωρίς κόκκαλο (ψιλοκομμένο)
  • 400gr αρνί χωρίς κόκκαλο (ψιλοκομμένο)
  • 2 μέτρια καρότα (τριμμένα καλά στο multi)
  • 2 μικρές πατάτες (τριμμένες καλά στο multi)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια (τριμμένα μέτρια στο multi)
  • 1 πράσο κομμένο ροδέλες
  • 3 καλά ώριμες ντομάτες (τριμμένες στο multi)
  • 1,5 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 2/4 φλιτζανιού (τσαγιού) ρύζι κίτρινο
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί (λευκό)
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κανέλα
ΥΛΙΚΑ (για τη ζύμη):
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί(λευκό)
  • αλάτι
  • 600 - 700gr περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • νερό χλιαρό (όσο πάρει)
  • 1 αυγό χτυπημένο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Στην κατσαρόλα βάζουμε το κομμένο χοιρινό και το κομμένο αρνί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να εξατμισθούν όλα τα ζουμιά και να πιάσει λίγο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρασί και κατόπιν τα κρεμμύδια. Επίσης, ρίχνουμε τα καλά τριμμένα καρότα και τις πατάτες. Ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα και συνεχίζουμε βάζοντας τις τριμμένες ντομάτες , τον πελτέ και το λάδι. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά περίπου 45 - 60 λεπτά. Όσο βράζουν τα υλικά της γέμισης, ετοιμάζουμε τη ζύμη. Αρχικά, σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε το χλιαρό νερό, το λάδι, το κρασί, το αλάτι και το χτυπημένο αυγό. Τα ανακατεύουμε καλά και μετά ρίχνουμε το αλεύρι σιγά - σιγά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Έπειτα, αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσέχοντας να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και υγρή. Αφού ζυμώσουμε, αφήνουμε τη ζύμη και επιστρέφουμε στην κατσαρόλα όπου ρίχνουμε το ρύζι και τον άνηθο και συνεχίζουμε το βράσιμο για 3 - 4 λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά. Επανερχόμαστε στη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια και παίρνουμε τα 2 πρώτα,τα οποία τα ανοίγουμε σε 2 φύλλα μέτρια προς ψιλά και τα τοποθετούμε στον πάτο ενός ταψιού. Πάνω από τα φύλλα ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Εν συνεχεία, παίρνουμε τα άλλα 2 κομμάτια ζύμης και τα ανοίγουμε και αυτά σε 2 φύλλα, με τα οποία σκεπάζουμε ό,τι υπάρχει μέσα στο ταψί. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.

Υ.Γ.1: Κάποιοι Κεφαλλονίτες βάζουν και τράγειο κρέας (εμένα μου φαίνεται ότι μυρίζει πολύ αυτό το κρέας) και προτιμώ αυτή την εκδοχή.
Υ.Γ.2: Η γέμιση πρέπει να προσέξετε να μην έχει πολλά νερά, όταν τη βάλετε στο ταψί, γιατί θα μουλιάσει τη ζύμη.
Υ.Γ.3: Για όποια απορία έχετε, ρωτήστε και θα σας απαντήσω.

23 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, την πίτα αυτή την έφαγα πριν χρόνια στην Κεφαλλονιά, δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε ίσως εκεί που την έφαγα δεν ήταν καλομαγειρευμένη.
    Θα δοκιμάσω κάποια φορά τη συνταγή σου.
    Η σελίδα σου δεν μου ανοίγει εύκολα, έχω προσπαθήσει δε να κάνω εγγραφή και είναι αδύνατον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΗΡΘΑΜΕ-ΗΡΘΑΜΕ ΑΛΛΑ...ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΗΝ ΒΛΕΠΩ. ΤΗΝ "ΚΛΕΒΟΥΜΕ" ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ.
    ΤΗΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελείως διαφορετική από την κρητική κρεατόπιτα.
    Θα την δοκιμάσω όμως και έτσι μια φορά να δω πως είναι.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπελαλίδικη αλλά σίγουρα θα αξίζει τον κόοπο!
    Ολες οι παραδοσιακές πίτες μου αρέσουν!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγώ αυτήν την Κεφαλλονήτικη πίτα την ξέρω με τραγίσιο κρέας, λιγάκι βαρύ, αλλά τραβάει πολύ κρασί, σίγουρα με το αρνάκι και το χοιρινό θα γίνεται κομματάκι πιο ελαφριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η πίτα αυτή είναι ότι πρέπει για ένα ωραίο γλέντι σε κεφαλλονίτικη ταβέρνα. Και από ότι έχω καταλάβει έχει και διάφορες παραλλαγές. Δεν κολλάμε όμως, ότι παραλλαγή και να έχει εμείς την τιμούμε, μαζί με τα παραλκόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. βρε, βρε, βρε μια συμπατριώτισσα στο blogspot :)από ποιό χωριό είσαι καλή μου? Εγώ από την Αγία Ευφημία κατάγομαι κι από τις δύο πλευρές. Αυτή τη πίτα την έφτιαχνε (και τη φτιάχνει ακόμα και τώρα) η μάνα μου τις Κυριακές και δε μένει λέπι. Νόστιμο και άκρως χορταστικό και θρεπτικό πιάτο. Χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα πρέπει να είναι πεντανόστιμη! Την τυπώνω να τη φτιάξω κάποια μέρα που θα έχω κέφια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εμένα μου φαίνεται όμορφη, θα την έτρωγα ευχαρίστως και δεν διστάζω να τη δοκιμάσω στη κουζίνα μου.Την Παρασκευή θα φτιάξω κρεατόπιτα σεραίκή για τις φίλες της γυναίκας μου.Όμορφη φίλε μου, την αντιγράφω για το αρχείο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπερα σε ολους, ειναι οντως λιγο χρονοβορα ως προς την εκτελεση της αλλα οσοι τη δοκιμασετε το αποτελεσμα θα σας ανταμειψει...
    αγαπητη pink fish δεν ειμαστε μακρια...την ξερεις την παραλια της αγιας κυριακης διπλα στο μυρτο? το χωριο απο πανω ειναι (αγκωνας)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κεφαλοννια...παραδεισος εν ελλαδι!και η πιτα δε...παραδεισενια!επομενο αλλωστε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όσες φορές έχω πάει Κεφαλλονιά γυρίζω 5 κιλά βαρύτερος. Γαστρονομικός παράδεισος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η πίτα όλα τα λεφτά!!!
    Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η πίτα αυτή είναι αγαπημένη μου!
    Η πεθερά μου για να μη μυρίζει το τραγίσιο, το βράζει, το ξαφρίζει, ρίχνει κρεμύδι, σκόρδο και πρόκα γαρίφαλο και συνεχίζει το βράσιμο για μισή ώρα και βάλε, και πετάει το ζουμί αυτό. Ξεπλένει το κρέας και το καβουρδίζει. Η συνέχεια γνωστή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Geneгally I ԁо not reаd аrticle on blogs, however I
    would like tο say that this write-up vеry
    forсeԁ me to taκe a look
    аt and ԁo so! Υour wrіting style hаs beеn amazed mе.
    Thаnk уou, quite greаt аrticle.



    Here is my web site: fast unsecured cash loan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Will do - I'll add them on next week, when I'vе
    got a fеw hοurs free.

    Vіsit my pаge; bad credit personal loans

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Fееls as though ѕummer iѕ
    here at last. Givе it а feω
    dауs аnd wе'll be complaining about how hot it is.

    Also visit my web site; fast cash loans with monthly payments

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Until а colleague told me abοut it I hadn't even realized it possible. Looks as though I'm bеhind on the matter.

    .

    My web ѕitе: cheap personal loans

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. What a brеаkdown іn cοmmunісation, therе is nothing ωrоng ωith beіng respectful.


    My blοg fast cash personal loans

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. You touch on this much more clearlу
    than I myself could - which іs probably why I ԁo not
    have a thrіving blog!

    Alsο visit my blog Bad credit personal Loans

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Deffο wаs not the reаction I wаs predicting!


    mу blog get cash today

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Can I simply just say what a relief to uncover
    somebody who genuinely knows what they're discussing on the web. You actually realize how to bring a problem to light and make it important. More and more people need to read this and understand this side of your story. I was surprised you're not more popular because you surely possess
    the gift.

    My webpage: mini digital video recorder

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Thanks on your marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you're a great author. I will always bookmark your blog and will eventually come back down the road. I want to encourage you to continue your great writing, have a nice evening!

    my page - Youtube videos

    ΑπάντησηΔιαγραφή