Αισίως φτάσαμε στο τελευταίο Σάββατο του Ιούνη. Καύσωνας και λιοπύρι και ακόμα κανένα μπάνιο στο ενεργητικό μου. Αν είχα εδώ τον ξάδερφό μου θα άκουγα σε επανάληψη τον εφιάλτη των παιδικών μου χρόνων που ακούει στο όνομα Δημήτρης και ο οποίος περίπου τέτοιες μέρες με έπρηζε με την εξής ατάκα: "Σόφη τελείωσε ο Ιούνης, πάει το καλοκαίρι!" Και φυσικά πόσο θέλει ο άνθρωπος για να πάθει κατάθλιψη ακούγοντας συνεχώς και αδιαλείπτως αυτή τη φράση.
Τέλοσπάντων αναμνήσεις, αναμνήσεις... Ας επιστρέψω στην κυρίως ανάρτηση όμως, η οποία έχει θέμα το παρθενικό μου ταξίδι στον πολύχρωμο και ζαχαρωτό κόσμο των cupcakes. Ναι λοιπόν αποπειράθηκα να δημιουργήσω τα δικά μου cupcakes γιατί βαρέθηκα να πηγαίνω στην Κηφισιά και να ξεροσταλιάζω μπροστά από τη βιτρίνα του Hamptons Cupcakes μη μπορώντας να αποφασίσω ποιο cupcake να αγοράσω.
Αλλά επειδή δεν είχα υπόψη μου καμία συνταγή, σέρφαρα στο internet και κατέληξα σε δύο συνταγές. Μία για cupcake βανίλιας από το site της εκπομπής chef στον αέρα και μία για cupcake σοκολάτας από το www.pastrychef.gr. Kαι μπορώ να πω πως το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Βγήκαν εξαιρετικά και καταναλώθηκαν σχεδόν αστραπιαία.
ΥΛΙΚΑ (για τα cupcakes σοκολάτας):
- 1 1/2 κούπα(ες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κούπα(ες) άγλυκο κακάο
- 2 κ.γλ. στιγμιαίος καφές (σκόνη)
- 1 κούπα(ες) ζάχαρη
- 1 κ.γλ. baking powder
- 1/2 κ.γλ. σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 3/4 κούπα(ες) γάλα
- 1/2 κούπα(ες) λάδι
- 1/2 στικ βανίλια
- 2 κ.γλ. μηλόξυδο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, το λάδι, τη βανίλια και το μηλόξυδο, ανακατεύοντας καλά κι ομογενοποιώντας. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα πρόχειρα το αλεύρι καλά αλεσμένο, το κακάο, τον καφέ, τη ζάχαρη, το baking,τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τμηματικά το μπολ με τα υγρά υλικά στα στέρεα, στον κάδο. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τελείως όλα τα υλικά. Τοποθετούμε τις ειδικές θήκες ψησίματος σε φόρμες για muffin και τις γεμίζουμε με το μείγμα, μέχρι τη μέση ή και λίγο παραπάνω. Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10'-12', μέχρι να ψηθούν και να στεγνώσουν τα κεκάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
ΥΛΙΚΑ (για τα cupcakes βανίλιας):
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε τις χάρτινες θήκες στην ειδική φόρμα για ατομικά κέικ. Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα, και προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα. Κοσκινίζουμε και προσθέτουμε το αλεύρι μέσα στο μείγμα. Συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε τη βανίλια και το γάλα. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και το μείγμα μας είναι έτοιμο. Αν θέλουμε το χωρίζουμε στα τρία και φτιάχνουμε τρεις εκδοχές από cupcakes: με ξύσμα πορτοκαλιού, με σταγόνες κουβερτούρας και σκέτο. Προσεκτικά μοιράζουμε το μείγμα στις χάρτινες φόρμες, γεμίζοντας περίπου τα 2/3 της κάθε φόρμας. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 22 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα το κέντρο ενός κέικ για να δούμε αν είναι έτοιμο. Αν βγει καθαρή, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
ΥΛΙΚΑ (για την επικάλυψη βανίλιας):
- 450 γρ. άχνη ζάχαρη
- 170 γρ. Βιτάμ μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.σ. γάλα
- ½ κ.γ. εσάνς βανίλιας (ή σκόνη βανίλια διαλυμένη σε νερό)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την επικάλυψη βανίλιας. Χτυπάμε τη μαργαρίνη στο μίξερ μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα και τη βανίλια και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και κρεμώδες. Συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι η επικάλυψη να γίνει αφράτη και απαλή σε υφή. Γαρνίρουμε τα cupcakes όταν κρυώσουν.
Υ. Γ. 1: Μόνο 3 cupcakes διεσώθησαν και συνεπώς πόζαραν στο φωτογραφικό φακό. Τα υπόλοιπα είναι ήδη παρελθόν.
Υ. Γ. 2: Κατόπιν ωρίμου σκέψεως καταλήγω ότι τα λευκά cupcakes μου αρέσουν περισσότερο από τα σοκολατένια αν και σοκολατομανής.
Υ. Γ. 3: Τέλος για extra decor πασπάλισα από πάνω πολύχρωμη τρούφα!!!
Τα cupcakes πάντα είναι ευπρόσδεκτα.και σε βγάζουν ασπροπρόσωπη σε πολλές περιπτώσεις.Αν έχουν προλάβει να γλυτώσουν...... το καταβρόχθισμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξια!! Αξια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως θα θελα τωρα με τον καφε μου ένα!!!
Εφη
Τώρα λοιπόν δεν χρειάζεται να ξεροσταλιάζεις στην Κηφισιά, θα ξεροσταλιάζουμε εμείς μπροστά απο τα cupcakes σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα άσπρα τα προτιμώ κι εγώ!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Αυτό το "Πέρασ'ο Ιούνης, πάει το καλοκαίρι" το έλεγε ο παππούς μου, στο θερινό Ηλιοστάσιο (21 του μηνός) από όπου αρχίζει να μικραίνει η μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχικά διάλεξα συνταγές από το Allrecipes.com, αλλά μετά τις έφερα στα δικά μας γούστα.
Έχω καποιο αρχείο από δικά μου, αλλά δεν το έγραψα ακόμη.
Θέλω ένα σοκολατένιο (βίτσια είναι αυτά!).
Καλό Σ/Κ
Γειά στα χέρια σου... καταπληκτικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα cup-cakes ειναι εθισμός!!!!Και με τόσες συνταγές που κυκλοφορούν ,δεν ξέρεις ποιά να πρωτοφτιάξης!!!Κι εγώ προτιμώ τα λευκά και ευχαρίστως θα επαιρνα απο τα δικά σου (αν και δεν πιστεύω να προλάβω),,
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ θα πάρω ένα δίχως επικάλυψη, κι ας έχει ότι γεύση θέλει!'
ΑπάντησηΔιαγραφήκουκλάκια έγιναν!
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! Θα την κάνω κάποια στιγμή. Καλό ΣΚ!! Φιλάκια : )
ΑπάντησηΔιαγραφήΚουκλιά τα cupcakes σου και πολύ προφέσιοναλ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τα cupcakes δεν είχα κι εγώ σχέση, μέχρι που έφτιαξα σοκολατένια από μια συνταγή περιοδικού και πράγματι αν τα στολίσεις με λίγη προσοχή, βγαίνουν από τα πιο όμορφα οπτικά γλυκά και είναι και πανεύκολα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρώτη version με το λάδι και χωρίς αβγά θα είναι και πιο light, μμμ...!
Πέρυσι είχα κάνει δώρο στο μπλογκ ένα βιβλίο για δαύτα της Martha Stewart, πριν μια βδομάδα αξιώθηκα να το αγοράσω, αλλά επειδή είμαι σε περίοδο δίαιτας δεν τολμώ ούτε να το ξεφυλλίσω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα μια συνάδελφο με τα ίδια μυαλά που έχει ο ξάδερφος.... η κατάθλιψη!!!!!
σε φιλώ
Πολύ νόστιμα αυτά τα μικρά κεκάκια, θα πάρω ένα σοκολατένια, αν και δεν θα έλεγα όχι και σε ένα δεύτερο λευκό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Λαχταριστα τα cupcakes σου.Καλη εβδομαδα να εχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε! τρώγονται μετά μανιάς απο μικρούς & μεγάλους .... καλημέρα :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου, πεντανόστιμα φαίνονται!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα, καλή εβδομάδα