Καλησπέρα σε όλους. Δεν ξέρω πως είναι συνεννοημένος έτσι ο καιρός αλλά θα μας στείλει όλους στο γιατρό. Πολύ καταθλιπτικός. Τελοσπάντων θα το αντιπαρέλθω και για να το επιτύχω πλήρως θα ανεβάσω τις φωτογραφίες από ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά που πριν λίγο ολοκλήρωσα. Έχει το όνομα λουλουδιού, χρώμα κίτρινο (σ.σ. αρειανό), κατάγεται από την Ιταλία και λέγεται Τούρτα Μιμόζα. Και είναι δροσερό, ελαφρύ σε γεύση και μοναδικό σε αρώματα.
ΥΛΙΚΑ:
- αλεύρι 150 gr
- ζάχαρη 150 gr
- 4 αυγά
- μια πρέζα αλάτι
- 1 κλωνάρι φυσικής βανίλιας
- 100 ml νερό
- 50 ml σιρόπι ανανά από την κονσέρβα
- 65 g ζάχαρη
- 1 φλούδα λεμονιού
- 2 κρόκους αυγών
- γάλα 500 ml
- αλεύρι 70gr
- 1 φλούδα λεμονιού
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κονσέρβα ανανά σε μικρά κυβάκια
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Για το παντεσπάνι: Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι, την φλούδα λεμονιού τριμμένη και σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι και μετά προσθέτουμε το baking powder. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι 26 εκατοστών με πάτο αλειμμένο με βούτυρο και αλευρωμένο. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 ° C για 30 λεπτά περίπου. Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλεύρι. Σε ένα άλλο σκεύος χτυπάμε τους κρόκους και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Έπειτα, προσθέτουμε το ένα μείγμα στο άλλο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το γάλα, την φλούδα λεμονιού και ανακατεύουμε πάνω από το μάτι μέχρι να έρθει σε βρασμό σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να αποφευχθεί η κρούστα στην επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει και προσθέτουμε την κρέμα που έχει κρυώσει ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με ένα ξύλινο κουτάλι. Τέλος, κόβουμε τον ανανά από την κονσέρβα σε κυβάκια και τον προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με την κουτάλα.
Για το σιρόπι λικέρ: Βάζουμε το νερό, το σιρόπι από τους ανανάδες, τη ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού σε μια μικρή και ανακατεύουμε και το αφήνουμε ώσπου να έρθει σε βρασμό. Έπειτα το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σύνθεση της τούρτας: Κόβουμε την κορυφή από το παντεσπάνι. Η φετούλα που θα κόψετε πρέπει να είναι πάρα πολύ λεπτή. Στη συνέχεια, αφαιρούμε απαλά το εσωτερικό κάνοντας το μικρά ψίχουλα και έτσι ουσιαστικά το παντεσπάνι μένει κούφιο. Μετά ψεκάζουμε το παντεσπάνι εσωτερικά και εξωτερικά με το σιρόπι και περιχύνουμε το παντεσπάνι με την κρέμα. Σκεπάζουμε με το κομματάκι από το παντεσπάνι που αφαιρέσαμε από πάνω, το ψεκάζουμε πάλι με λίγο σιρόπι και πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα από το εσωτερικό από το παντεσπάνι. Το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει αλλά θα ήταν καλύτερα να το βάλετε σε ένα κουτί από ζαχαροπλαστείο για να έχει καλύτερη υφή το γλυκό.
Καλή Όρεξη!!!
Pansofix η τούρτα σου φαίνεται μούρλια! Τουλάχιστον για μένα που προτιμώ τα λευκά γλυκά.Επίσης ωραίο το κόλπο με το άδειασμα του παντεσπανιού αντί του κλασικού κοψίματος σε ροδέλες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία τούρτα, γεμάτη κρέμα! Και ο ανανάς με το λικέρ λιμοντσέλο θα της δίνουν και τέλειο άρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο όνομα μιμόζα κάπου το είχα ξανακούσει, τώρα σιγουρεύτηκα για το τι είναι και εγκρίνω φυσικά! :)
και μονο που εχει μεσα το αγαπημενο μου λιμοντσελο σημαινει πως ειναι τελειο γλυκο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη εβδομαδα!!!!
Σαν "νυφούλα" είναι!!!! Πολύ έξυπνο το κόλπο με το παντεσπάνι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο το γλυκό σου Pansofix! Μούρλια φαίνεται και με το λιμοντσέλο...σκέτη ζωγραφιά! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήομορφη τουρτα..αχ πεινασα... κανα κομματακι περισσευει??
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο! Αντιγράφω αμέσως να τη φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία! Καλή εβδομάδα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα να εχεις, ομορφη και γλυκια σαν τη μιμοζα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔροσερό και light και με ωραίο όνομα γλυκάκι! Εγκρίνω και αποθηκεύω! Thank U Pansofix!=)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως τα συνδύασες έτσι όλα τόσο όμορφα??
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η μιμόζα!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Εγώ για τούρτα τρελαίνομαι, κι αυτή είναι τέλεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό βράδυ
Θα πρέπει να είναι πολύ γευστική η τούρτα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο βράδυ Πανσοφίξ :)
Η Μιμόζα και στις δύο εκδοχές είναι υπέροχη...για να πω την αλήθεια προτιμώ την δεύτερη(είμαι γνωστή λιχούδα)Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα πάρω και τις δύο εκδοχές γιατί και οι δυο είναι υπέροχες!
ΑπάντησηΔιαγραφή