Is Everybody In? Is Everybody In? The Ceremony Is About To Begin!!!

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

"ΡΑΚΑΚΙ" ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΟΥ!!!

Πολύ πρόσφατα επισκέφτηκα μια ταβέρνα με νόημα γευστικό. Και το λέω αυτό γιατί πήγαμε χωρίς συστάσεις για το μέρος, απλά πήραμε το ρίσκο να δοκιμάσουμε μία νέα ταβέρνα και ανταμειφθήκαμε από το γευστικό και όχι μόνο αποτέλεσμα. Το μόνο γνωστό στοιχείο ήταν ότι πρόκειται για ταβερνάκι με κρητική κουζίνα και το όνομα αυτού "Ρακάκι". Το εν λόγω ταβερνάκι βρίσκεται στην Καισαριανή τουτέστιν δυσκολία στο παρκάρισμα. Παρακάμπτοντας αυτή την μικρή πλην δεδομένη λεπτομέρεια, το Ρακάκι είναι μια καθόλα κρητική ταβέρνα που τιμά το μέρος προέλευσης της κουζίνας της τόσο σε επίπεδο γαστρονομίας όσο και σε επίπεδο ατμόσφαιρας - περιβάλλοντος, καθώς όλα εκεί φωνάζουν Κρήτη. Ο χώρος είναι λιτός με κάποιους πίνακες που παραπέμπουν σε Κρήτη και κάποιους άλλους με πολύ έξυπνη θεματολογία από το making of, δηλαδή την κατασκευή της ταβέρνας. Τα τραπεζάκια λευκά λακαρισμένα και τα σερβίτσια θυμίζουν μαμαδίστικο σερβίτσιο με υπέροχα κλαδιά ελιάς.
Στο προκείμενο λοιπόν, το οποίο είναι το φαγητό. Το γεύμα θα ξεκινήσει με ρακές σε ωραία κεραμικά σφηνάκια, πράσινες μικρές ελιές και ψωμί ακουμπισμένο πάνω σε κλωνάρια φασκόμηλου. Και εδώ καταφθάνει ο κατάλογος, ο οποίος βρίθει από επιλογές σε κρύα και ζεστά ορεκτικά, σε σαλάτες, κυρίως πιάτα και γλυκά. Και επειδή υπάρχει ποικιλία, η απόφαση για το τι θα φάμε είναι δύσκολη, διότι κλασικά και standard τα θέλουμε όλα. Όμως η τσέπη μας και το πεπερασμένο στομάχι μας αποτελούν εμπόδια. Επομένως, αναγκαστικά επιλέξαμε από τα ορεκτικά που μας ξύπνησαν μάλλον το ενδιαφέρον και συγκεκριμένα, πήραμε μίνι κόκκινες πιπερίτσες γλυκές με γέμιση από τυρί λευκό (απλά θεϊκές), συνεχίσαμε με φάβα υπέροχα μαγειρεμένη, χοντροκομμένες και ροδοτηγανισμένες τηγανιτές πατάτες, χοχλιούς μπουμπουριστούς λουσμένους σε μια υπέροχη σάλτσα με κρασί, λάδι, μπόλικο ξύδι και super αρωματικό δενδρολίβανο. Συνεχίσαμε με μπεκρή μεζέ από πολύ μαλακό κρέας και τέλεια κόκκινη σάλτσα και κομμάτια από κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης. Γενικά και για να μη μακρηγορώ ότι πήραμε ήταν ένα και ένα, γευστικό, μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο. Και όπως πολλάκις έχουμε πει το φαγητό απογειώνεται με ένα ωραίο ποτήρι κρασί και εδώ στο Ρακάκι έχουν πολύ ωραίο κόκκινο κρασί χύμα. Για το κλείσιμο αυτού του λουκούλλειου γεύματος το Ρακάκι προσφέρει πολλές επιλογές σε επιδόρπια, ως επί το πλείστον κρητικές και πιο ειδικά σφακιανόπιτα με θυμαρίσιο μέλι, καλτσούνια με μυζήθρα και θυμαρίσιο μέλι, λασιθιώτικη μυζηθρόπιτα και άλλα... Κλείνοντας, από οικονομικής άποψης ήταν σε καλά επίπεδα, δηλαδή χοντρικά η αντιστοιχία είναι περίπου 17 ευρώ το άτομο.

Ρακάκι (info):
Διεύθυνση: Μοσχονησίων 2-4, Πλ. Καισαριανής
Τηλέφωνο: 2107237457


Υ. Γ. 1: Η ταβέρνα είναι η πραγματοποίηση του ονείρου δύο νέων παιδιών που έφτιαξαν από την αγάπη τους για τον τόπο τους και την κουζίνα του ένα χώρο ζεστό και φιλόξενο.

Υ. Γ. 2: Το Ρακάκι διαθέτει και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υ. Γ. 3: Κλείνοντας θα δανειστώ τα λόγια που διάβασα στην πρώτη σελίδα του καταλόγου και πολύ μου άρεσαν. "Από την αρχαιότητα ακόμα ήταν κοινό μυστικό στους Θεούς, η διατροφική αξία της Κρήτης. Γι' αυτό και η Γαία έκρυψε το Δία από τον αδηφάγο Κρόνο: Για να τραφεί και να μεγαλώσει. Η ποικιλία των υλικών και η φαντασία των συνδυασμών αποθεώνουν τη γεύση και εξασφαλίζουν μία διατροφή υγιεινή και ισορροπημένη. Να λοιπόν γιατί οι Κρήτες έχουν άριστη υγεία και μακροζωία: είναι γιατί οι Θεοί τους ψιθύρισαν το μυστικό της αιωνιότητας".

27 σχόλια:

  1. Χθες έλεγα για τις ομορφιές της Κρήτης, ένα απο αυτά έιναι και το γλυκόπιοτο ρακί της.Αφού έχετε στέκι στην Αθήνα να πηγαίνετε και εδ΄λω στη Θεσσαλονίκη έχει μια Κρητική ταβέρνα μα δεν μου άρεσαν εκεί τα φαγητά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται πολύ όμορφο το μέρος! Μου αρέσουν οι ταβέρνες που έχουν ωραίο φαγητό και από ότι κατάλαβα το Ρακάκι έχει ωραίες γεύσεις!

    Έχω επισκεφτεί πολλές κρητικές ταβέρνες και το Ρακάκι θα είναι ο επόμενος σταθμός μου!

    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ζηλευω!!! κι εγω θελω να φαω εκει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αγαπημένη η κρητική κουζίνα και η ρακί ακόμη περισσότερο, η καλή παρέα είναι που μετράει σε αυτές τις αποδράσεις ώστε να ευχαριστηθούμε ακόμη περισσότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΠΕΣΑ !!
    ΑΠΕΧΩ 300 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ !!!!
    ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αααα ρε Κρήτη με τα ωραία σου!!!!!!
    Φιλάκια κοριτσάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω ακούσει τα καλύτερα, έχει αποκτήσει όνομα αυτό τα μαγαζάκι! Δεν έχω πάει ποτέ και φαντάσου ότι είναι η γειτονιά που μεγάλωσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστούμε πολύ για την πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση!
    Οτιδήποτε γίνεται με μεράκι, δεν μπορεί παρά να είναι όμορφο!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μου αρέσει πολύ η Κρητική κουζίνα. Δυστυχώς με χωρίζουν κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα από αυτό το μαγαζί, αλλά αν τύχει και έρθω από τα μέρη σας θα το έχω στο υπόψην!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:)))
    ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαίνεται πολύ ωραίο , θα το δοκιμάσω, μόνο και μόνο για τον τρόπο που τα λές και τα παρουσιάζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλό μήνα να έχεις!!!
    Με συγκίνησες πολύ σήμερα,είμαι από Κρήτη αλλά ζω μόνιμα Αθήνα.Μεγάλωσα με το φαγητό της γιαγιάς μου,πλούσιο σε γεύση και άρωμα που εύκολα δεν βρίσκεις πια εδώ στην Αθήνα,από αυτήν πήρα την αγάπη μου για την μαγειρική.Το ταβερνάκι δεν το ξέρω αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα το επισκεφθώ.Ευχαριστώ... με ταξίδεψες σε ένα ονειρικό μέρος με αρώματα και γεύσεις.Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. επειδή δύσκολο το βλέπω να πηαγίνω το πρότεινα σε φίλους που αγαπάνε την κρητική κούζινα :)

    καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραιότατο το ταβερνάκι, καλή μου φίλη, όπως το περιγράφεις.
    Λυπάμαι που φέτος δεν υπάρχει πρόγραμμα γιά Ελλάδα. αν καμμιά φορά βρεθώ εκεί θα το επισκεφτώ.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραία η πρότασή σου!!!

    Καλό μήνα, με υγεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα και καλό μηνα. Όταν έρθω πάνω θα το επισκεφτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλο μηνα να εχεις, με ομορφες βολτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μετά από τέτοια περιγραφή δεν γίνεται να μην το επισκεφτούμε!
    Θα κανονίσουμε με ένα ξάδερφο που μένει στα πέριξ να πάμε τώρα που καλοκαιριάζει.
    Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έτσι που τα γράφεις Pansofix ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, αν και για μας κάπως ανάποδα αφού κατοικούμε στην εντολώς αντίθετη πλευρά της πόλης και θα πρέπει να κάνουμε "ταξίδι" μέχρι την Καισαριανή.
    Μακάρι να συνεχίσουν τούτα τα νέα παιδιά σε καλό δρόμο... και να έχουν πάντα δουλειά στο μαγαζί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Απο την περιγραφη μου αρεσει αφανταστα...
    Και εγω ξερω Κρητικες ταβερνες αλλα...Ψαχνω Κρητικες γευσεις...
    ΘΑ ΠΑΩ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το ταβερνακι μπορει να μην το επισκεφτω εγω (γιατι ειμαι απο Κρητη, ζω στην Κρητη οποτε οταν παω εκτος δοκιμαζω κατι διαφορετικο) αλλα θα το προτεινω σε αλλους....Ακουγεται ενδιαφερον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ολα τα καλα στην Αθηνα τα εχετε...χαλαλι σας ομως ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολυ ωραία πρόταση. Σιγουρα αν υπάρχει μεράκι και αγάπη για αυτο που κάνουν θα έχει και επιτυχία.
    Μου αρέσουν οι κρητικές γεύσεις.

    Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Έχει όντως ωραίους μεζέδες και περιβάλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή