Is Everybody In? Is Everybody In? The Ceremony Is About To Begin!!!

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ, ΛΟΝΔΡΕΖΙΚΗΣ, ΜΙΚΡΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ!!!

Μου αρέσουν πολύ τα μεγάλα ποτάμια των πόλεων. Εκεί συναντάς μια πρώτης τάξεως επιτομή της ζωής στην πόλη. Ο Τάμεσης, ο Σηκουάνας, ο Τίβερης...τόση ομορφιά συγκεντρωμένη στις δύο πλευρές αυτών των ποταμιών. 

Το έχω σκεφτεί πολλές φορές! Οι δυο όχθες των ποταμιών είναι σαν δύο ερωτευμένους με ανεκπλήρωτο τον έρωτά τους. Αγαπιούνται και γι αυτό ζουν παράλληλα αλλά δε μπορούν να ανταμώσουν...παρά μόνο όταν με εξωτερική παρέμβαση (ανθρώπινη) δύο μοναδικά σημεία τους ενωθούν με κάποια γέφυρα. Και έτσι ο έρωτας τους βρίσκει δίοδο μέσα από τις πατημασιές των ανθρώπων που γνωρίζουν στη μια όχθη, τα χώματα της άλλης. Είναι σαν την ταινία "Ο λύκος και το γεράκι" ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων! 

Αυτές οι ερωτευμένες όχθες ζουν παράλληλα πάντα, δεν ξεστρατούν, μόνο που η τραγική ειρωνεία είναι πως ό,τι δεν έζησαν στα χρόνια της ευλαβικής παράλληλης κίνησής τους, ήταν ουσιαστικά όλη τους η ύπαρξη. Ήταν μικρά πράγματα, απλά, ίσως θεωρητικά αλλές φορές πάλι πιο πρακτικά. Ήταν λόγια, πράξεις και παραλήψεις. Ήταν όλα εκείνα τα πράγματα (μικρά, μεγάλα, σημαντικά, ασήμαντα, σοβαρά, ασόβαρα, τρυφερά, σκληρά) που κάνουν το σκηνικο της ζωής μοναδικό και που αποτελούν το ζεστό χαλί στα γυμνά πόδια των ερωτευμένων την ώρα που αγκαλιάζονται χωρίς να τους νοιάζει τίποτα.

Έγραφα χθες στο μικρό μου μαύρο τετράδιο και κατέληξα οτι τα λόγια και οι πράξεις δεν υπακούουν απαραίτητα στο νόμο της βαρύτητας. Εδώ ο αγαπητός κύριος Νεύτωνας ξέχασε να λάβει μια παράμετρο κάτω από τη μηλιά. Και δεν είνα άλλη από τα ανάλογα και τα αντιστρόφως ανάλογα ποσά.

Θέλω να πω πως όταν έχουμε ποσά ανάλογα τότε, όσο πιο μεγάλο το εκάστοτε ποσό τόσο πιο εύκολα πέφτει...δηλαδή ανάλογα με το μέγεθός του γειώνεται από την έλξη της Γης. Αντίθετα, στην περίπτωση των αντιστρόφως ανάλογων ποσών κάτι τέτοιο δείχνει να μην ισχύει πάντα.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση των λέξεων και των πράξεων δεν ακολουθείται ο νόμος ευλαβικά και αυτό γιατί τα λόγια και οι πράξεις αποτελούν ενίοτε ποσά αντίστροφα ανάλογα με τη βαρύτητα. Δηλαδή πολλές φορές τα λόγια και οι πράξεις μπορεί να έχουν βάρος δυσβάσταχτο, παραταύτα να μην καταφέρνουν να βρουν το δρόμο τους στη Γη λόγω του οτι το φορτίο τους είναι ουσιαστικά κενό...ανευ σημασίας.

Άλλες πάλι φορές υπάρχουν λόγια και πράξεις που φαινομενικά το δισάκι που κουβαλούν στους ώμους τους είναι πολύ μικρό...ελαφρύ... και όμως η έλξη τους στη Γη είναι κάτι παραπάνω από αναπόφευκτή και αυτό γιατί το ειδικό βάρος της σημασίας δε μετριέται με καμία μονάδα μέτρησης και σε κανένα σύστημα, παρά υπακούει σε μερικά ανεξήγητα αλλά αξιωματικά φαινόμενα...έτσι απλά χωρίς απόδειξη!

Πολλές φορές λοιπόν, τα απλά πράγματα είναι αυτά με το φαινομενικά ελαφρύ φορτίο που όμως με μαθηματική αλλά κυρίως με μαγική ακρίβεια πάντα επιβεβαιώνουν την έλξη. Μια έλξη ωστόσο διόλου μαγική παρά αληθινή, μαγνητική και δυνατή. Και αυτή της η δύναμη δεν ομοιάζει με καμία άλλη και αυτό γιατί προέρχεται από αυτή την μη απτή, ωστόσο παντοδύναμη ώθηση που έχουν όσα πράγματα υπάρχουν γιατί υπάρχουν και οχι μόνο επειδή βρέθηκε ενας τύπος για να τα αποδείξει. 

Έτσι πολύ συχνά λέω και από εδώ αλλά και στη ζωή μου οτι τα απλά πράγματα είναι αυτά που επιδιώκω και που εν τέλει αποδεικνύνονται τα πιο δύσκολα. Ίσως αυτό να είναι κάτι σαν καταδίκη, από όλα εκείνα τα σύνθετα, πολύπλοκα, δαιδαλώδη και πολλές φορές ανούσια πράγματα, που κουβαλάει ως τιμωρία πάνω του οτιδήποτε είναι απλό. Ίσως πάλι και όχι!

Είναι αλήθεια οτι στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή τρέχουν πολλές ακόμη θεωρίες σχετικά με όσα έγραψα παραπάνω...απλά μάλλον πρέπει να μείνουν εκει. Μέσα στο ασφαλές(?) συρτάρι του μυαλού μου, άντε ίσως και του μικρού μαύρου τετραδίου μου.

Και αν σκεφτείς οτι αυτή η ανάρτηση ξεκίνησε για τα ποτάμια!!! Και αν ακόμα σκεφτείς οτι αυτή η ανάρτηση ξεκίνησε με αφορμή ένα συγκεκριμένο πολύ μικρό ποτάμι...παραπόταμο του Τάμεση που βρίσκεται δέκα λεπτά από το σπίτι μου!!!
Τώρα να σας πω δεν ξέρω πως να τα συνδέσω όλα αυτά. Αλλά ξέρω οτι και εδω θα συμβουλευτώ την Έκθεση - Έκφραση του σχολείου και με επαγωγική(?) ή με παραγωγική(?) μέθοδο (δεν το έχω διαλευκάνει ακόμα) θα σας μιλήσω για τη δική μου μικρή Βενέτια. Ένα μέρος υπέροχο!...Ονομάζεται όντως Little Venice, ανήκει στην ευρύτερη περιοχή του Maida Vale (όπου και κατοικώ) και πρόκειται όπως σας προείπα για ένα παραπόταμο του Τάμεση που διασχίζει το Paddington Arm και το Regent´s Canal. 

Η ομορφιά και η ιδιαιτερότητα αυτού του ποταμιού είναι οτι στις όχθες του δε συγκεντρώνει μια καθημερινή ζωή όπως άλλα ποτάμια, αλλά μια ζωή πιο ποιητική, πολύ μποέμ και με ύφος χαλαρό. Και αυτό γιατί στα νερά του βρίσκονται αραγμένα πλωτά σπίτια - βάρκες, πλωτές καφετέριες, πλωτά θέατρα...Όλη η ζωή εδώ κινείται με κεντρικό γνώμονα το ποτάμι. Και σας πληροφορώ οτι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον συμβατικό τρόπο ζωής. 

Ωστόσο, επειδή στο μυαλό μου στριφογυρνάνε ακόμα σκέψεις για τα προηγούμενα που σας έλεγα, θα αφήσω τις φωτογραφίες να μιλήσουν από μόνες τους. Και αυτό είναι σίγουρα καλύτερο, πιο παραστατικό και πιο αντάξιο της ομορφιάς ενός μέρους που είναι λες και το ξεκόλλησες από τις σελίδες ενός παραμυθιού!

 


 

 

 



 


 


 

Υ. Γ.1: Αντί τραγουδιού. Τρεις στίχοι (από ενα τραγούδι) που σε μένα λένε πολλά και για πολλά πράγματα. "Did You Exchange A Walk On Part In The War For A Leading Role In A Cage?"

Υ. Γ.2: Άλλαξα γνώμη θα το προσθέσω το τραγούδι γιατί είναι απίθανο και κολλάει με τα προηγούμενα αλλά και επειδή ο David Gilmour των Pink Floyd κατοικούσε στο Maida Vale για αρκετά χρόνια, οπότε ένας λόγος παραπάνω...τιμής ένεκεν!

5 σχόλια:

  1. Γεια σου Σόφι! Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου! Τα κανάλια του Λονδίνου είναι ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι απίστευτο, το ότι μέσα στην πολυπληθή και πολύβουη μεγαλούπολη του Λονδίνου, υπάρχουν τέτοιες γωνιές, όπου κανείς μπορεί να απομονωθεί και να νιώσει ηρεμία και μόνο που βλέπει την ομορφιά του τοπίου. Έχω δει εσωτερικά από πλωτά σπίτια-φορτηγίδες στο 25 Beautiful Homes, και μερικά ήταν πολύ ιδιαίτερα. Ωραίες οι φωτογραφίες σου και το κείμενο σου σήμερα, το βρήκα με μια δόση ρομαντισμού.
    Καλό σου μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ψηφίζω little venice και ....υγ1 και 2!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτές οι γωνιές του Λονδίνου είναι ό,τι ομορφότερο και "ηρεμότερο" έχει να επιδείξει μέσα στην πολύβουη τρέλλα του. Πανέμορφες φωτό...να είσαι καλά ...με ταξίδεψες!!! Να περνάς καλά Σοφάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειχα καιρο να περασω απο εδω και επανορθωνω αφήνοντας ευχες για εναν καλο και ησυχο μηνα.Να εισαι καλα.Οι φωτογραφιες πανεμορφες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή