Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget
Is Everybody In? Is Everybody In? The Ceremony Is About To Begin!!!

Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010

ΟΛΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΦΑΓΗΤΑ!!!









































Όταν η φαντασία βρίσκει διεξόδους τότε μεγαλουργεί ακόμη και με τα πιο απλά πράγματα!!! Απολαύστε!!!

Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

ΤΡΟΜΕΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ!!!

Την Παρασκευή και ύστερα από δύο μήνες αποφάσισα να πάω θέατρο. Είχα εντοπίσει κάποιες παραστάσεις που δεν είχα δει και έπειτα από σύντομη σκέψη αποφάσισα να βγάλω εισιτήριο για την παράσταση "Τρομεροί Γονείς" στο θέατρο ΗΒΗ. Πρόκειται για το ανέβασμα ενός θεατρικού έργου μπουλβάρ, το οποίο ανήκει σε ένα μεγάλο Γάλλο ποιητή, μυθιστοριογράφο, θεατρικό συγγραφέα και ζωγράφο, τον Ζαν Κοκτό και το οποίο είναι γραμμένο το 1938. Η παράσταση είναι μια ελεγεία για τις διοικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Στην ουσία είναι ένα δράμα που όμως είναι κωμωδία και που ο πυρήνας του θα ήταν η πλοκή φάρσας» σύμφωνα με τον ίδιο τον Κοκτό.

Η υπόθεση έχει ως εξής. Μία αστική οικογένεια που αποτελείται από τη μητέρα, τον πατέρα, το γιο και την αδερφή της μητέρας ζει σε ένα σπίτι που καταρρέει τόσο από την άποψη της τάξης μέσα σε αυτό, όσο και από την άποψη των οικογενειακών δεσμών μεταξύ των μελών της. Οι ίδιοι οι ήρωες ονομάζουν το σπίτι γυφταριό. Στην οικογένεια αυτή, όταν κάποια στιγμή ο νεαρός γιος ερωτεύεται μια κοπέλα, οι λεπτές ισορροπίες ανατρέπονται, οι σχέσεις όλων των εμπλεκομένων διαταράσσονται και οι συνέπειες διαφαίνονται οδυνηρές.

Το κεντρικό θέμα της παράστασης είναι οι σχέσεις γονέων – παιδιών και ειδικότερα η οιδιπόδεια σχέση μάνας και γιου που ξεφεύγει από τα υγιή πλαίσια της μητρικής αγάπης και γίνεται αγχόνη για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Παράλληλα, με την ιδιόμορφη αυτή σχέση το θέμα του έργου ασχολείται και με τις συζυγικές και αδερφικές σχέσεις. Ο θεατής έχει την αίσθηση πως παρακολουθεί την οικογένεια από μία κρυφή γωνιά, γενόμενος και ο ίδιος μάρτυρας μίας συνεχούς μάχης μεταξύ αντιθέσεων (της τάξης και της ακαταστασίας, της αγάπης και του μίσους).

Για να είμαι ειλικρινής, η παράσταση δεν μου άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις. Την περίμενα σαφώς ανώτερη καθώς σχεδόν όλα τα θεατρικά έργα του Ζαν Κοκτό χαρακτηρίζονται από άρτια και με δυνατές εξάρσεις πλοκή. Στην προκειμένη περίπτωση, μου φάνηκε κάπως χαλαρή η σκηνοθετική προσέγγιση, χωρίς καμία εντρύφηση στα τόσα κοινωνικά θέματα που ανακύπτουν από το θεατρικό έργο και αντίστοιχα και οι ηθοποιοί ερμήνευσαν τους ρόλους τους κάπως επιδερμικά και με έναν στόμφο που πραγματικά δεν χρειαζόταν.


Σκηνοθεσία: Π. Φιλιππίδης.
Ερμηνεύουν: Τ. Χαλκιάς, Ελ. Κωνσταντινίδου, Χρ. Αλεξανιάν, Σ. Γεωγλερής, Ι. Πηλιχού. Διάρκεια 120'


Παραστάσεις:
Απόγ: Σάβ. 6.15 μ. μ. / Βραδ: Τετ. (λαϊκή), Πέμ., Κυρ. 8 μ.μ. / Παρ., Σάβ. 9.15 μ. μ. € 27 (βραδ. Σάβ.), € 26, λαϊκή-φοιτ.: € 18. Διάρκεια: 120'



Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ!!!

Σάββατο απόγευμα και η επιθυμία μου για γλυκό είναι ανυπέρβλητη. Οπότε η λύση είναι μία, στην κουζίνα ολοταχώς για γλυκό Και σκέφτηκα να φτιάξω το αγαπημένο γλυκό των παιδικών μου χρόνων, ΤΑ ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ. Αυτό το γλυκό μου θυμίζει τα παιδικά μου πάρτι. Μέχρι και στις τσέπες έβαζα τρουφάκια για να τα κατοχυρώσω μη και μου τα πάρουν οι άλλοι. Επί του προκειμένου λοιπόν, η συνταγή είναι απλούστατη και έχει ως εξής:


ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κούπα γάλα
  • 250gr σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1/4 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 4 κρόκους
  • 4 φλιτζάνια τσαγιού μπισκότα πτι μπερ (τριμμένα)
  • 300gr τρούφα (για να πασπαλίσουμε τα τρουφάκια)
  • 1/4 φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ
  • λίγο εξτρά κονιάκ (για να κολλήσει η τρούφα)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Αρχικά, βράζουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα σε κομματάκια και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει λείο μείγμα. Έπειτα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια ρίχνουμε στο μείγμα το κονιάκ. Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο (το οποίο θα είναι σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη και τους κρόκους και ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπολ και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Στο σημείο αυτό προκύπτει ένα μείγμα σφιχτό και υγρό. Τέλος, ρίχνουμε στο μείγμα τα τριμμένα μπισκότα και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για να κρυώσει. Μόλις κρυώσει ξεκινάμε να πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια βουτώντας κάθε φορά τα χέρια μας στο κονιάκ και στη συνέχεια στην τρούφα. Και τα τρουφάκια είναι έτοιμα!



Υ. Γ. 1: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για μπισκότα ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, καρύδι).

Υ. Γ. 2: Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε το κονιάκ με κάποιο λικέρ (π. χ. αμαρέτο)

Υ. Γ. 3: Ακόμη, μπορείτε να βάλετε και τρούφα από σοκολάτα γάλακτος, ή πολύχρωμη τρούφα, ή ξύσματα ινδικής καρύδας, ή κακάο, ή τέλος τρίμμα από καβουρδισμένο αμύγδαλο

Υ. Γ. 4: Όσο και αν προσπάθησα δεν μπορώ να θυμηθώ από που την έχω πάρει τη συνταγή διότι αυτή που έφτιαχνε η μαμά μου την έχουμε χάσει.

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

ΕΝΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ 5ΕΥΡΩ!!!

Σήμερα ήρθα σε επαφή με το πιο εναλλακτικό χαρτονόμισμα. Μου το έδωσαν σε ρέστα στο βενζινάδικο. Δεν το αντελήφθην εκείνη την ώρα, αλλά φτάνω σε ένα κατάστημα που ήθελα να πάρω κάτι και μόλις πάω να το δώσω και το βλέπω, το ξαναβάζω στο πορτοφόλι ξεκαρδισμένη στο γέλιο και δίνω 20ευρω (η πωλήτρια ξενέρωσε).



Ιδού λοιπόν το εν λόγω χαρτονόμισμα:
Υ. Γ. 1: Τα συμπεράσματα δικά σας!
Υ. Γ. 2: Κάποιος πάντως έδινε παραγγελία!!!

Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010

ΕΝΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ (+ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ)!!!

Ύστερα από απουσία λίγων ημερών είπα να κάνω ένα δυναμικό come back με διπλή ανάρτηση. Τουτέστιν, θα σας παρουσιάσω μία από τις πιο αγαπημένες ταβέρνες που εδώ και δύο περίπου χρόνια επισκέπτομαι σε τακτά διαστήματα και παράλληλα θα ανεβάσω και μία συνταγή από ένα πολύ ωραίο γλυκό που τρώω στην εν λόγω ταβέρνα και που γενικά μου αρέσει να φτιάχνω αλλά και να δοκιμάζω σε μέρη που επισκέπτομαι. Για να γίνω πιο σαφής, θα σας πάω στην Αγία Παρασκευή σε μια υπέροχη κρητική ταβέρνα (Το Πέτρινο του Κρητικού) και θα ανεβάσω και τη συνταγή από ένα από τα γλυκά που τρώω εκεί, την καρυδόπιτα.

Ξεκινώντας από την ταβέρνα θα επαναλάβω αυτό που είπα και πριν, είναι κρητική η ταβέρνα και ο νοών νοήτω. Πρόκειται για ένα πέτρινο οίκημα (εξ ου και το όνομα) που εξωτερικά περιβάλλεται από πολλά λουλούδια. Μπαίνοντας μέσα υπάρχει ένας προθάλαμος και μετά η κυρίως αίθουσα που υποδέχεται τον κόσμο και η οποία είναι διακοσμημένη από άκρη σ' άκρη με ότι κρητικό μπιχλιμπίδι μπορεί να σκεφτεί κάποιος Οι σερβιτόροι και οι ιδιοκτήτες είναι κρητίκαροι αναμπάμ μπαμπαντάμ και αυτό ανεβάζει ακόμη περισσότερο το μαγαζί. Επί του προκειμένου λοιπόν που είναι το φαγητό πραγματικά δεν ξέρω από που να αρχίσω γιατί τόσες φορές που έχω πάει έχω δοκιμάσει πάρα πολλά πιάτα και το ένα είναι πιο εξαιρετικό από το άλλο. Πραγματικά δεν έχω δοκιμάσει κάτι που να μου φάνηκε μέτριο, όλα είναι ένα και ένα. Θα αρχίσω λοιπόν να τα απαριθμώ άτακτα όπως μου έρχονται στο μυαλό και θα ξεκινήσω από τον ντάκο, άκρως κρητικό πιάτο με ωραία κριθαροκουλούρα (σωστά βρεγμένη) με μπόλικη ντομάτα, φέτα και ρίγανη. Πολύ ωραία είναι και η φάβα που κρατάει μερικά κομμάτια από ρεβίθι με κρεμμύδι , μαϊντανό και λάδι. Τα χόρτα είναι πολύ γλυκά και καλοβρασμένα και αν είναι η εποχή και είστε τυχεροί θα φάτε κι σταμναγκάθι. Θα συνεχίσω με του κολοκυθοκεφτέδες που είναι το κάτι άλλο με αρκετό κολοκύθι και ροδοτηγανισμένοι. Συνεχίζουμε τη λίστα με τέλειο σαγανάκι και χωριάτικο λουκάνικο που είναι πραγματικά μυρωδάτο και γευστικότατο Και όπως είναι φυσικό μια κρητική ταβέρνα που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί να μην έχει χοχλιούς και εδώ το κατάστημα φτιάχνει κάτι χοχλιούς λουκούμι με ωραία κόκκινη σάλτσα μυρωδικά και φύλλα κάπαρης. Πρόσφατα δοκιμάσαμε και κολοκυθοανθούς γεμιστούς με μυζήθρα και τηγανισμένους σε πολύ ελαφρύ κουρκούτι και ήταν και αυτοί φανταστικοί. Επίσης, ένα από τα πιάτα που πιστεύω ότι πραγματικά χαρακτηρίζουν το μαγαζί και που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσει κάποιος είναι η τηγανάδα, η οποία είναι μικρά τρυφερά κομματάκια χοιρινού τηγανισμένα και σβησμένα με ωραίο λευκό κρασί, το οποίο μετά δένουν σε σάλτσα με αρκετή ρίγανη. Αυτά είναι μερικά από τα πιάτα της ταβέρνας γιατί ο κατάλογος έχει ποικιλία και καλύπτει και τους πιο απαιτητικούς Και επειδή το φαγητό δεν κατεβαίνει ξεροσφύρι το κρασάκι ή η ρακί είναι και τα δυο του μαγαζιού. Εμείς προτιμούμε το κόκκινο κρασάκι μυρωδάτο και ότι πρέπει για συνοδεία του φαγητού. Τέλος, όπως κάθε φορά λέω,ένα δείπνο δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ολοκληρωμένο χωρίς επιδόρπιο και εδώ το πέτρινο έχει ποικιλία. Μπορείτε να διαλέξετε από τα εξής: γιαούρτι με βύσσινο, ραβανί με παγωτό, καρυδόπιτα με παγωτό, μήλο ψητό με παγωτό, κυδώνι ψητό με παγωτό, χαλβά σιμιγδαλένιο και τέλος το πιο κρητικό επιδόρπιο πίτα με ανθότυρο και μέλι. Τα αναφέρω όλα γιατί κατά καιρούς τα έχουμε δοκιμάσει όλα. Τα δικά μου αγαπημένα είναι η καρυδόπιτα (που θα σας δώσω τη συνταγή παρακάτω) και η πίτα.
Κλείνοντας θέλω να ξαναπώ πως πρόκειται για εξαιρετική ταβέρνα με πολύ καλή αντιστοιχία ποιότητας και τιμής. Και συγκεκριμένα, για 5 άτομα όλα τα παραπάνω φαγητά με κρασάκι και 5 γλυκά θα δώσετε με τα βίας 20ευρώ! Εν ολίγοις σας το συστήνω με κλειστά μάτια!!!

Πέτρινο του Κρητικού (info):
Διεύθυνση:Ειρήνης 112 & Αμαρυλλίδος, Αγ. Παρασκευή
Τηλέφωνο: 210 6013306

Και τώρα η καρυδόπιτα που προανέφερα!!!


ΥΛΙΚΑ (για την καρυδόπιτα):


  • 8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

  • 8 αυγά

  • 8 κουταλιές της σούπας καρύδι χοντροκομμένο
  • 8 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι χονδρό

  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder

  • 2 βανίλιες

  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού

  • λίγη κανέλα

  • λίγο γαρύφαλλο

  • βούτυρο (για να αλείψουμε το ταψί)

ΥΛΙΚΑ (για το σιρόπι):

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

  • φλούδα ενός λεμονιού


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:


Αρχικά, σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Επιστρέφοντας στο μπολ με τους κρόκους προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε. Έπειτα, προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε πάλι με απαλές κινήσεις για να μην πέσει η μαρέγκα. Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε το ταψί με βούτυρο και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Τέλος, θα φτιάξουμε το σιρόπι βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν ώσπου να δέσουν καλά. Και μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο περιχύνουμε το ταψί με την καρυδόπιτα.

Υ. Γ.1: Το γλυκό το σιροπιάζουμε αφού το αφήσουμε ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά να σταθεί και το σιρόπι ζεστό αμέσως μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά.

Υ. Γ.2: Ίσως χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος να βάλουμε αλουμινόχαρτο πάνω από το γλυκό για να μην καεί από πάνω.

Υ. Γ.3: Η καρυδόπιτα συνοδεύεται είτε με παγωτο, είτε με σαντιγύ, είτε με λιωμένη σοκολάτα από πάνω!!!

Υ. Γ.4: Μην ξεχάσετε φεύγοντας από την ταβέρνα να αφήσετε σχόλια και εντυπώσεις στο βιβλίο που υπάρχει στον προθάλαμο!!!

Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

ΚΕΙΚ ΑΝΑΜΙΚΤΟ!!!

Επιστρέφοντας στα γλυκά, σκέφτηκα να φτιάξω σήμερα και να ανεβάσω ένα γλυκό που είναι ότι πρέπει για πρωινό και απογευματινό. Και τι άλλο από ανάμικτο κέικ.


ΥΛΙΚΑ:

  • 1 φαρίνα κόκκινη

  • 1 πακέτο μαργαρίνη 250gr

  • 450gr ζάχαρη

  • 1 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

  • 3 βανίλιες

  • 5 αυγά

  • 2 κουταλάκια του γλυκού σοκολάτα ρόφημα

  • 1 πακέτο νιφάδες σοκολάτας

  • ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα στο τέλος)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Αρχικά, σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο (αφού το έχουμε αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη πολύ καλά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα αυγά και τις βανίλιες συνεχίζοντας να χτυπάμε το μείγμα και τέλος, προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα και τη φαρίνα σε μικρές ποσότητες και το ρόφημα σοκολάτας και χτυπάμε όλο το μείγμα κάποια λεπτά, ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Έπειτα βουτυρώνουμε το σκεύος που θα ψήσουμε το κέικ και με μία κουτάλα ρίχνουμε μία στρώση από το μείγμα και από πάνω πασπαλίζουμε με τις νιφάδες σοκολάτας και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει το μείγμα και οι νιφάδες. Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Όταν κρυώσει το κέικ αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


Υ. Γ. 1: Μπορεί να χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος μπορεί να βάλουμε αλουμινόχαρτο από πάνω για να μην καεί.

Υ. Γ. 2: Η παραπάνω δοσολογία αντιστοιχεί σε δύο φόρμες κέικ σαν αυτή που δείχνει η φωτογραφία.

Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ!!!

Ύστερα από ένα διάστημα ζαχαροπλαστικού οίστρου αποφάσισα να κάνω και κάτι πιο αλμυρό για αλλαγή. Και επειδή αγαπώ πολύ τις πίτες σκέφτηκα να ανεβάσω μια πολύ αγαπημένη μου πίτα και πάρα πολύ απλή. Θα φάμε λοιπόν κιμαδόπιτα!!!

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό κιμά (της αρεσκείας σας)
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 4 αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 1 πιπεριά
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι (για το τσιγάρισμα)
  • 1 μικρό κουτάκι σόδα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ένα κουτάλι της σούπας λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν στη συνέχεια, τον κιμά για να τσιγαριστεί και αυτός ανακατεύοντας τον με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να κοπεί σε μικρά κομματάκια. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε την πιπεριά κομμένη σε κυβάκια, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά τον κιμά καιτα κρεμμύδια και την πιπεριά να ψηθούν και έπειτα αποσύρουμε από το μάτι την κατσαρόλα και την αφήνουμε άλλα 10 -15 λεπτά να κάτσει και να κρυώσει (γιατί θα προσθέσουμε τα αυγά και δε θέλουμε να τηγανιστούν). Σε ένα μπολ χτυπάμε τα 3 αυγά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε
Σε ένα ταψί βουτυρωμένο βάζουμε τα μισά φύλλα που έχει το πακέτο, αλείφοντας τα και αυτά ένα ένα με λίγο βούτυρο και από πάνω ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Σκεπάζουμε την πίτα με τα άλλα μισά φύλλα βουτυρωμένα και αυτά. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα και ένα τέταρτο στους 180 βαθμούς. Τέλος, μόλις περάσουν 10 λεπτά με ένα τέταρτο από την ώρα που θα την βάλουμε στο φούρνο χτυπάμε ένα αυγό και μία σόδα και τα ρίχνουμε από πάνω.


Υ. Γ. 1: Η σόδα με το αυγό είναι το μυστικό της επιτυχίας γιατί η μεν σόδα θα κάνει τα φύλλα τραγανά και το δε αυγό θα δώσει ένα πολύ ωραίο χρυσαφί χρώμα στα φύλλα.

Υ. Γ. 2: Η γέμιση δεν πρέπει να είναι υδαρής γιατί θα χαλάσει το φύλλο και θα το μαλακώσει πολύ.

Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

ΡΑΒΑΝΙ!!!

Μπήκαμε στο μήνα της Άνοιξης και με έχει πιάσει μια γλυκιά διάθεση την οποία διοχέτευσα στη δημιουργία ενός πολύ αγαπημένου μου γλυκού. Έφτιαξα λοιπόν ραβανί!

ΥΛΙΚΑ (για το ραβανί):

  • 1 1/2 πακέτο μαργαρίνη

  • 1φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

  • 6 αυγά
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού

  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού κόκκινη φαρίνα

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλο


ΥΛΙΚΑ (για το σιρόπι):
  • 2 ποτήρια νερού νερό

  • 4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη

  • μισό λεμόνι στημένο


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Αρχικά χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο (θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και τη ζάχαρη και έπειτα ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε πολύ καλά για ενσωματωθούν. Στη συνέχεια, βάζουμε τη φαρίνα και το γάλα εναλλάξ και συνεχίζουμε ρίχνοντας το σιμιγδάλι και χτυπώντας όλα τα υλικά πολύ καλά. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα ρίχνουμε στο αρχικό μείγμα ανακατεύοντας με μία σπάτουλα απαλά και προς την ίδια φορά Μετά αλείφουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε με βούτυρο και ρίχνουμε το μείγμα σκορπώντας από πάνω τα αμύγδαλα σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά στους 200 βαθμούς.


Για το σιρόπι, σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσουν καλά. Τέλος, περιχύνουμε το ραβανί με το σιρόπι και αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και να σταθεί πριν το σερβίρουμε.

Υ. Γ. 1: Το σιρόπι το ρίχνουμε ζεστό πάνω στο γλυκό αφού το αφήσουμε περίπου 10 - 15 λεπτά από την ώρα που θα το βγάλουμε από το φούρνο και αφου το χαράξουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι για να ποτίσει μέσα από το σιρόπι.

Υ. Γ. 2: Οι διαστάσεις του ταψιού που χρησιμοποίησα είναι 38*27*3.

Υ. Γ. 3: Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ίσως χρειαστεί να σκεπάσετε το γλυκό με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να μην καεί από πάνω.