Αυτές τις μέρες διάβασα ένα πολύ ωραίο βιβλίο που συνδυάζει δυο πράγματα που προσωπικά αγαπώ πολύ, τη γαλλική λογοτεχνία και τη μαγειρική. Το βιβλίο ονομάζεται "Οι Γεύσεις στη Λογοτεχνία - Γαλλία" από τις εκδόσεις ΕΡΜΕΙΑΣ και αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζει αποσπάσματα από τα βιβλία των μεγαλύτερων Γάλλων λογοτεχνών που έχουν σχέση με τη μαγειρική, ουσιαστικά είναι μια ανθολογία λογοτεχνικών κειμένων των μεγαλύτερων Γάλλων λογίων (Μπαλζάκ, Προυστ, Μωπασσάν, Ουγκώ, Ζολά, Σαρτρ κ.α.). Το δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζει τις πιο αυθεντικές γαλλικές συνταγές κατά κατηγορίες (σούπες, ορεκτικά...κ.λ.π.). Είναι μια μικρή καταγραφή των πιο αντιπροσωπευτικών πιάτων της γαλλικής κουζίνας σε συνδυασμό με κάποια αποφθέγματα - παροιμίες των Γάλλων λογοτεχνών αναφορικά με τη γαστρονομία.
Εγώ σήμερα αποφάσισα να ανεβάσω ένα πολύ νόστιμο και απλό ορεκτικό που βρήκα σ' αυτό το βιβλίο, σουφλέ με τυρί.
ΥΛΙΚΑ:
- 200 gr τυρί έμμενταλ τριμμένο
- 1/2 lt γάλα
- 8-10 φέτες ψωμί του τοστ
- 4 αυγά
- 100 gr βούτυρο
- λίγο μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι, μέχρι να ροδίσει.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Αρχικά, ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών με το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το τυρί. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα. Στη συνέχεια, τηγανίζουμε τις φέτες του ψωμιού σε βούτυρο, μέχρι να ροδίσουν και τις τοποθετούμε σε επάλληλες στρώσεις μέσα σε μια φόρμα για σουφλέ καλά βουτυρωμένη. Από πάνω ρίχνουμε λίγο μοσχοκάρυδο και το μείγμα των αυγών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Υ. Γ. 1: Μπορείτε να γαρνίρετε το σουφλέ τυλίγοντας το με μία φέτα τηγανητό μπέικον.
Υ. Γ. 2: Αντί για καλή όρεξη θα σας πω μία πολύ ωραία γαλλική παροιμία, "Η όρεξη είναι η καλύτερη σάλτσα".
Υ. Γ. 3: Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο.
Υ. Γ. 4: Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα! Να φτιάξετε στεφάνια και να χαρείτε τη φύση ( σε όσους αρέσει το σπορ) !!! Εγώ το έφτιαξα το στεφάνι μου... Ιδού δια χειρός Pansofix!!!
Σουφλέ με τυρί; Φανταστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν η όρεξη είναι η καλύτερη σάλτσα όπως λες τότε τα φαγητά μου έχουν πάντοτε την πιο ωραία σάλτσα!
Καλή Πρωτομαγιά σε όλους!
Ενδιαφέρον ακούγεται το βιβλίο,ξένο είναι ή ελληνικό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Πρωτομαγιά
χχχχ
Τα βιβλία που συνδυάζουν λογοτεχνία και μαγειρική, αρέσουν πολύ και σε μένα! Θα σου πρότεινα αν δεν το έχεις διαβάσει, το "Η κουζίνα της Μαφίας". Κλασσικές ιταλικές συνταγές και άφθονο black humor μαζί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή του σουφλέ νομίζω είναι χαρακτηριστική του πνεύματος της γαλλικής κουζίνας!
Φιλιά και καλή πρωτομαγιά!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!!! ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η συνταγή που μας δίνεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα σε όλους!
Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο φαίνεται αγαπητή μου Pansofix
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζουμε να έχουμε και άλλες συνταγές
Νάσαι καλά
Ντένης
Από Εφτάνησα
Μ' αρέσει η γαλλική λογοτεχνία, δε μ' αρέσει η γαλλική κουζίνα. Όλα καλά, τα γούστα ποικίλουν και οι συνδυασμοί τους χρωματίζουν τον κόσμο. Καλό μήνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο μηνα!!!πολυ καλο το βιβλιο το διαβασα κι εγω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήsuper στεφάνι εξαιρειτκή πρόταση βιβλίου χχχ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο μηνα να εχεις με ωραιες και νοστιμες δημιουργιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή πρωτομαγιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τις νοστιμιές σου υποδεχόμαστε καλύτερα το Μάη!
Ωραία η γαλλική παροιμία, θα την έχω υπόψη μου στον αυριανό αγώνα :))
Η κυρία Δύσπιστου, που είναι "σουφλεδιάρα", θα την ξέρει αυτή τη συνταγή, αλλά δεν τις μαρτυράει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όταν κάνει σουφλέ, με διώχνει από την κουζίνα (είναι και μικρή).
Εκτυπωνω, την δίνω και βλέπουμε!!!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ
Φιλενάδα πειράζει που δεν το πάω το σουφλέ? Μου πέφτει πολύ βαρύ στο στομάχι γμτ! Ωραίο το στεφάνι! Εγώ πήγα εξοχή, συγκεκριμένα σε βουνό αλλά δεν έφτιαξα στεφάνι:-p
ΑπάντησηΔιαγραφήη όρεξη είναι η καλύτερη σάλτσα(καρύκευμα-ήδυσμα) ειπώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πλούταρχο που κι αυτός αντέγραψε άλλους παλαιότερους, οπότε τους φάγαμε τους Γάλλους προηγούμαστε 2500 χρόνια, πάντως ένα είναι σίγουρη η όρεξη δε μας λείπει
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλό μήνα Pansofix με τις νόστιμες λιχουδιές σου!!!Περιμένω κάτι καλό για κοτόπουλο λεμονάτο σήμερα το βράδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!! Έχω να πω ότι λατρεύω τη γαλλική γλώσσα (αν και όχι πάντα τη γαλλική κουζίνα!) και το σουφλέ σου πρέπει να είναι νοστιμότατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία και το σουφλέ σου και το στεφάνι σου! Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτό με την όρεξη μου άρεσε πολύ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το ξεσηκώσω και θα το λέω κι εγώ χιχιχι..
αν και μιλάμε για πολύυυυυυ σάλτσα :ΡΡΡ
το στεφανάκι σου τέλειο..
μικρό και χαρούμενο όπως μου αρέσει..
φιλιά ανοιξιάτικααααααααα
Το σουφλεδάκι θα το τιμήσω δεόντως!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!
ο ουγκω ειχε πει
ΑπάντησηΔιαγραφήερωτας ειναι ο ασπασμος των αγγελων προς τ αστρα
και ο λαος μας λεει
ο ερωτας περναει απο το στομαχι
και ερχεται η pansofix να μετουσιωσει τις δυο αυτες ηδονες με ενα σουφλε
αξια αξια αξια !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τέλειο το σουφλέ σου,αααχ φαίνεται πολύ νόστιμο.Γεια στα χεράκια σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός που επινοεί ένα νέο φαγητό,προσφέρει στην ανθρωπότητα πιο πολλά από αυτόν που κερδίζει πολέμους.
Μπριγιάν-Σαβαρέν
Συγνώμη για την Διαγραφή αλλά ξέχασα να προσθέσω κάτι και έτσι την ξανά έγραψα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνε σε βλέπω ψαγμένο. Εύγε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο στεφάνι σου Πανσοφίξ είναι πολύχρωμο. Ακριβώς όπως πρέπει!
Έφτιαξα κι εγώ στεφάνι και μπορώ να πω ότι μοιάζει με το δικό σου!
και γω που νόμιζα πως τόχα στείλει το σχόλιο ! ΝΟ 1 ΤΟ ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΟ ΣΤΕΦΑΝΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΟ 2 Θα Πρεπέι να σε ανακηρύξουμε τον πανεπιστήμονα δρυίδη όλων των blogs
NO 3 Μα με ότι και αν καταπιάνεσαι γίνεται μοναδικό , την επόμενη φορά με ξεσήκωσες και θα σου φέρω συνταγές απο ιστιοπλόο (αστειοπλόο ) σεφ , λιγάκι κουνημένες !!!