Μετά από ένα πολύ ωραίο, ανοιξιάτικο και ζεστό Σαββατοκύριακο επιστρέφω με το αγαπημένο μου πρωινό, τα κρουασανάκια. Ένα αρτοπαρασκεύασμα που είναι από τις λίγες τόσο πολύ διαδεδομένες γεύσεις που οι ιστορικοί της γαστρονομίας είναι τόσο μπερδεμένοι ώστε κανείς τους δεν βγάζει άκρη και η ιστορία του παραμένει τόσο απροσδιόριστη.
ΥΛΙΚΑ:
- 1 Βιτάμ 250 gr (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 2 αυγά
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
- 1 ποτήρι γάλα (ελαφρώς ζεσταμένο)
- 50 gr μαγιά
- 6 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Αρχικά, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ενσωματωθούν και να λιώσουν και έπειτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το ένα αυγό συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε λίγο το γάλα (όχι να κάψει απλά να γίνει χλιαρό) και διαλύουμε μέσα σ' αυτό τη μαγιά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και το γάλα με τη μαγιά στο αρχικό μείγμα και στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μια ούτε πολύ σκληρή, ούτε πολύ μαλακή ζύμη. Έπειτα, χωρίζω τη ζύμη σε πέντε κομμάτια και ανοίγω κάθε κομμάτι με ένα πλάστη σε φύλλο στρογγυλό και όταν το φέρουμε σε σχήμα που θέλουμε χωρίζουμε τον κύκλο σε 8 μέρη (σχ Ι). Χωρίζουμε μεταξύ τους τα κομμάτια και τα τυλίγουμε (απλά ρολάροντας τα από την πιο φαρδιά πλευρά προς την πιο μυτερή σχ ΙΙΙ). Τέλος, τα αλείφουμε με λίγο κρόκο από το δεύτερο αυγό για να πάρουν χρυσαφί χρώμα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Υ. Γ. 1: Μπορείτε να κάνετε τα κρουασανάκια και γεμιστά με μαρμελάδα ή μερέντα ή με μια πλάκα από σοκολάτα γάλακτος ή υγείας. Στην περίπτωση αυτή θα βάλετε συντηρητικά λίγη από τη γέμιση της αρεσκείας σας σε κάθε κομμάτι από τα 8 από την πιο φαρδιά πλευρά και θα τα τυλίξετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (σχ ΙΙ).
Υ. Γ. 2: Μην βάλετε πολύ κοντά στο ταψί γιατί φουσκώνουν και θα κολλήσουν. Αφήστε 4-5 εκατοστά μεταξύ τους.
Υ. Γ. 3: Κάτι άσχετο αλλά την Κυριακή το πρωί πήγα στο ξενοδοχείο Ledra Marriott για να προμηθευτώ το μαγικό χαρτάκι για τον τελικό στο Κύπελλο Ελλάδας μεταξύ Αριανάρας και Παναθηναϊκού. Δε θα πω πολλά για να μην σας κουράσω απλά η χαρά μου που μίλησα με Μεριέμ, Πρίττα και Κούπερ είναι ανείπωτη(πήρα και αυτόγραφα). Βέβαια, αυτό λίγη σημασία έχει για τους περισσότερους που διαβάζουν αυτό το blog αλλά θα έσκαγα αν δεν το έλεγα!
Υ. Γ. 4: Μπήκαμε και σε εφημερίδα. Τσεκάρετε εδώ!
Ωραίο πρωινό μας έφτιαξες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένα κρουασανάκια και γεμιστά μάλιστα είναι σούπερ!!
Καλή βδομάδα!
Καλησπέρα Pansofix,
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τα κρουασάν είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά...(εδώ που τα λέμε όλα τα γλυκα είναι αγαπημένα μου..χιχιχιχι).Θα δοκιμάσω να φτιάξω την συνταγή σου και ελπίζω να μην τα φάω εγώ όλα.Χαίρομαι που ήρθα στην όμορφη παρέα σου.
Πολλά φιλιά!!!
Καλή εβδομάδα Pansofix!! Τα κρουασανάκια σου είναι πεντανόστιμα! Σ ευχαριστούμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήυπεροχα τα κρουασαν αλλα ακομη πιο υπεροχη ειναι η αναγνωριση των καλων σου προσπαθειων!!!συγχαρητηρια για την εφημεριδα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμε νουτέλα ειναι σκέτη κόλαση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό απόγευμα :))
χχχ
ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΓΩ ΘΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΩ ΤΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ!
ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΕΔΩ!!
ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!! ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ!!
Mπράβο για τη συνταγή και πολλά πολλά μπράβο για τη δημοσίευση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή συνέχεια
κρουασανακι φοβερο και τρομερο
ΑπάντησηΔιαγραφήμπραβο κυρια μου που βγηκατε και στην εφημεριδα αξια
Καταρχήν καλά έκανες και είπες αυτό που σε χαροποίησε! Γι'αυτό είμαστε εδώ για να μοιράζόμαστε διάφορες σκέψεις εκτός από συνταγές! Σαν μια μεγάλη παρέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δεύτερον θα ήθελα να μείνω με την ψευσδαίσθηση ότι τα κρουασάν είναι γαλλικά!Τζάμπα τόσα χρόνια μάθαινα γαλλικά??!!
Καλησπ'εραααααααααααα! Μόλις εφτασε και στα δικα μου χέρια η εφημερίδα!!! Βερυ πραουντ νταρλινκγ :))
ΑπάντησηΔιαγραφήYammy! Φιλενάδα μην με κολάζεις και είμαι και σε δίαιτα, λυπήσου με λολ
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν θα αντισταθώ καθόλου, θα πάρω 1,2,3..... αν δεν τελειώσουν δεν φεύγω, εδώ θα μείνω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΣΚΕΤΑ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΤΑ ΤΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKαταπληκτικά τα κρουασάν, στείλε μερικά μολις έφτιαξα μαρμελάδα φράουλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω 7-8 κρουασανάκια, δίνω συγχαρητήρια για την εφημερίδα, κλέβω τα αυτόγραφα και εξαφανίζομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πλέον αγαπημένο μου πρωινό : Φρεσκοψημένα κρουασάν , να μοσχοβολά ο τόπος βούτυρο, και να τα βουτάω σε καφέ. Το καλύτερό μου! Αχ, είναι τώρα βράδυ κι εγώ πεθύμησα...πρωινό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια και έψαχνα συνταγή, θα τα φτιάξω και θα σου ΄πω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέχασα συγχαρητήρια για την εφημερίδα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχομύρισε ο τόπος! Τέλειο το κέρασμα σου για τα καλά νέα! Συγχαρητήρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα μέχρι τώρα τα φάγατε τα κρουασανάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι έτσι μένει μόνο να πω συγχαρητήρια και σ ανώτερα!
Καλή εβδομάδα.
Συγχαρητήρια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε ανώτερα εύχομαι!!!
Συγχαρητήρια!!!=)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένα τα croissants ειδικά με nutella!:P
Αααααααα τα κρουασανάκια στο σπίτι τα φτιάχνω συχνά πυνκ΄΄α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα τσακίζουμε
Είμαστε κρουασανάδες !!! τι να κάνουμε χεχεχεχεχεχεχε
Μπράβο και για την εφημερίδα
Φιλιά
Καλημέρα
λατρεύω τα κρουασάν, καλύτερα σκέτα ή γεμιστά με Μερέντα, να γεμίζει το στόμα σοκολάτα, σλουρππππ :) Μπράβο και για την αναφορά στην εφημερίδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η σχηματική απεικόνιση του κρουασάν μου θύμισε προσχέδια του Μιχαήλ Άγγελου! Τι να σου πω τώρα Pasofix μας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλώς θα εκφράσω τα ίδια "ΕΥΓΕ" που είπα και στην Μικρή Κουζίνα της Κικής...
" Εύγε σε όλες σας και σε σένα και την Αχτίδα και την Pasofix.
Και τελικά φαίνεται πως το θεματικό blogging έχει αρχίσει να ενδιαφέρει και το έντυπο μέσο... μιας και παραδοσιακά πολλοί δημοσιογράφοι εφημερίδων (κατά το παρελθόν) δεν ήθελα να βάλουν μέσα στην καθημερότητά τους το Internet. Όμως οι εποχές και οι απόψεις αλλάζουν και όλα φαίνεται να βρίσκουν την θέση τους μέσα στον ευρύ χώρο των ΜΜΕ και της επικοινωνίας. Προσωπικά πάντα επιμένω και στέκομαι στην λέξη και την έννοια της επικοινωνίας. Είναι η δική μου προσωπική αγάπη.
Συγχαρητήρια και πάλι σε όλες σας.""
τέλεια!εγω τα έχω φτιάξει και με γέμιση από μπουγάτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά πολλά συγχαρητήρια και για τα κρουασάν που πρέπει να είναι τέλεια και για τη δημοσίευση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ σου και εις ανώτερα σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου!!!!
Καλό απόγευμα.
Pansofix καλώς βρεθήκαμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι την ίδια επιτυχία των ωραίων γλυκών, που μας παρουσιάζεις, να έχει και η (κοινή μας) γλυκιά αγάπη: η ΑΡΕΙΑΝΑΡΑ !!!
Υ.Γ.1 Συγχαρητήρια για την προβολή στα ΜΜΕ !
Υ.Γ.2 Από ότι βλέπω, αγαπάμε από κοινού και την Κεφαλλονιά (Μύρτος - Παλική)...
Pansofix είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για την αναγνώριση της σοβαρής δουλειάς και της ποιοτικής προσπάθειας που καταβάλεις. Εύχομαι ακόμη καλύτερα στο μέλλον! Το αξίζεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια κρουσανάκια δεν τρελαίνομαι ιδιαίτερα αλλά για χάρη της εορταστικής ατμόσφαιρας θα τιμήσω μερικά. Πιάσε 5-6 κιλά!!!
Συγχαρητήρια για την προβολή του blog σου από την εφημερίδα,
ΑπάντησηΔιαγραφήτα κρουσασάν φαίνονται τέλεια και μας αρέσουν πολύ αλλά τα θεωρούσα δύσκολα, τώρα που είδα πως γίνονται θα προσπαθήσω να τα φτιάξω,
εύχομαι καλή επιτυχία στην ομάδα σου....
καλό βράδυ!!!
Αγαπητή μου Pansofix καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή συμβαίνει κάπου - κάπου η ορεξή μου να ζητάει ένα κρουασάν και δεν θέλω του εμπορίου, θα δοκιμάσω τη συνταγή σου
Την επόμενη βδομάδα τα Εφτάνησα θα έχουν Λευκάδα.
Νάσαι καλά
ντένης
δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα πρωινό στο καταχιονισμένο Πήλιο το ζεστό κρουασάν που μόλις είχαν ψήσει και μας προσέφεραν στο ξενοδοχείο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια και για την προβολή σου από τη realnews!!
Πολύ καλα τα κρουασανάκια σου και ακόμη καλύτερα βέβαια γεμιστά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια και για την προβολή του blog σου απο την εφημερίδα. Και εις ανώτερα :))
Η τέχνη του κρουασσαν είναι μεγάλη τα καλύτερα κρουασσαν που δοκίμασα τα κατασκευάζει με απίστευτο μεράκι και λεπτομέρεια ο Γιώργος ΚΙλουκιώτης στο εστιατόριο ΛΟΥΚΟΥΛΟΣ στον Κάμπο Μαραθοκάμπου στην Σάμο με εκπληκτικό βούτυρο σοφό φακέλωμα και ακρίβεια στο ψήσιμο .Είναι κραντσ και τρυφερά μαζί. όποτε πάτε Σάμο επισκεφθήτε τον .site : www.samosin.gr αξέχαστα
ΑπάντησηΔιαγραφήUsually I dоn't read article on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to take a look at and do it! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great post.
ΑπάντησηΔιαγραφήMy webpage :: instant fast loans
Seems like mу phone haѕ dеcided tо wοrk aѕ it should
ΑπάντησηΔιαγραφήthis time, I can finally reply. Just to say, I would not bother myself.
Herе is my web page - online fast cash loans
Don't worry. Get yourself a glass of milk when youre home, start a bath and have a cry.
ΑπάντησηΔιαγραφήMy web page - payday loans fast
How did these responseѕ get so muԁdled it's drainin reading em.
ΑπάντησηΔιαγραφήMy page ... loans and fast
Off for а scan on my fіngers sοon,
ΑπάντησηΔιαγραφήсan aгdly tyрe wіth thiѕ breаκ.
Ηаs anуone еveг tried writing with
a brokеn finger!?.
Also νisit my blog; fast money loans
Informative reaԁ, еspеcially сomment number 2 I think.
ΑπάντησηΔιαγραφήWoгth гemembering.
Viѕit mу wеblog; loan company
bbq time / beer time is gettіng clοѕer
ΑπάντησηΔιαγραφή!!!. If Ι can ϳuѕt understand this blogpost in the neхt tωenty minutes I'll be able to chill and have fun.
Visit my site ... best personal loans
Spur of the moment uρdаtes are оftеn best, the сontent
ΑπάντησηΔιαγραφήjust pours out οnto the scгeen.
My website :: cash loans fast
Mowed frοnt anԁ bacκ lаwns, time
ΑπάντησηΔιαγραφήfοг a calming evening looκing at thе stuff on
here... maу have to nip to the tiρ latеr with some junk though.
my wеb-site :: fast cash loans online
If you are ԁοing it aѕ well then I won't bother! No point coming up with the same thing once more.
ΑπάντησηΔιαγραφήHere is my web-site; bad credit personal loans