Ύστερα από μια ακατάπαυστη ροή κρέατος σε όλες τις εκδοχές μαγειρέματος και σε όλα τα είδη κρέατος μπορώ να πω ότι κορέστηκα και μόνο στη σκέψη του κρέατος για κάποιες μέρες παθαίνω αναφυλαξία. Για τον λόγο αυτό η σημερινή ανάρτηση έχει να κάνει με ένα φαγητό που μου έφτιαχνε η γιαγιά μου και το οποίο το λάτρευα και αυτό το φαγητό είναι τα πιροσκί. Με θυμάμαι από πολύ μικρή ηλικία να τρέχω με ένα πιροσκί στο δεξί και ένα πιροσκί στο αριστερό χέρι. Και τα έφτιαχνε η γιαγιά μου επηρεασμένη από μια γειτόνισσα με ρωσική καταγωγή. Βέβαια η γιαγιά μου δε θυμάται πια ακριβώς τη συνταγή οπότε και ύστερα από ψάξιμο και δοκιμές βρήκα τη συνταγή που είναι σχεδόν ίδια γευστικά με αυτή της γιαγιάς μου. Το κακό είναι ότι δε θυμάμαι από που τη βρήκα.
ΥΛΙΚΑ (για τη ζύμη):
- 500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι αλάτι
- νερό όσο πάρει
- 1 φλιτζανάκι περίπου ελαιόλαδο
ΥΛΙΚΑ (για πιροσκί με τυρί):
ΥΛΙΚΑ (για πιροσκί με πατάτα):
- 4-5 πατάτες βρασμένες
- αλάτι
- πιπέρι
- ψιλοκομμένο άνηθο
- λίγο σοταρισμένο ξερό κρεμμύδι
- λίγο βούτυρο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ: Αρχικά, σε ένα μπολ ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Ύστερα, αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα για να φουσκώσει περίπου μισή ώρα και όταν είναι έτοιμη κόβουμε κομματάκια από τη ζύμη και τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Στη συνέχεια, βάζουμε σε κάθε κομμάτι που ανοίξαμε μία κουταλιά της σούπας από την εκάστοτε γέμιση και κλείνουμε τη ζύμη σε μισοφέγγαρο. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ώσπου να πάρουν ένα χρυσό χρώμα και από τις δύο πλευρές.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΤΥΡΙΟΥ: Λιώνουμε πολύ καλά το τυρί με το πιρούνι και ανακατεύουμε με το αυγό και το δυόσμο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΠΑΤΑΤΑΣ: Αφού βράσουμε τις πατάτες, τις λιώνουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, άνηθο, το κρεμμυδάκι και λίγο βούτυρο και τα ανακατεύουμε όλα ώσπου να γίνουν ένα μείγμα.
Υ. Γ. 1: Αν η ζύμη βγει πολύ σφιχτή προσθέστε λίγο νερό ή γάλα. Αν πάλι βγει πολύ αραιή προσθέστε λίγο αλεύρι
Υ. Γ. 2: Για να κλείσουν τα πιτάκια αλείψτε τις άκρες με λίγο νερό και θα κολλήσουν.
H pethera mou ftiaxnei syxna piroski kai ta agaphmena muo einai auta me thn patata eno tou Nikou me to tyri! Steile muo merika plz puo eimai apo to proi me ena kafe!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ είχα πολύ καιρό να ακούσω για πιροσκί!!Αυτά με την πατάτα θέλω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
Αθηνά
Αχάααααα τέλεια!!! πέτα 2-3 :P
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
ΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ, ΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.
ΤΟ ΠΙΡΟΣΚΙ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
Η πρώτη φορά που δοκίμασα πιροσκί είναι με τη συνταγή από το ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ με κιμά ψητά στο φούρνο. Ενθουσιάστηκα!!!θα δοκιμάσω κι από τη δική σου συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKi emena ta ftiaxnei akoma h giagia mou, gi auto den exw mpei ston kopo na ta kanw moni mou!! xexe! Einai pragmati polu nostima, alla protimw ki egw tou fournou, gia evnoitous logous!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω και τα πιροσκί! Κι εμένα με πατάτα μου αρέσουν. Να είναι τραγανά από εξω και ζουμερά μέσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι υπεροχα τα πιροσκι! προσφατα στη θεσσαλονικη τα εφαγε με γεμιση πατατας, κρεμμυδι και μαιντανου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πατάτα μου αρέσουν κι εμένα, αλλά οι γιοι μου τα θέλουν με λουκανικάκι, οπότε.....
Πολύ καλή η συνταγή σου!
Pansofix συμφωνώ απόλυτα, όχι άλλο κρέας....
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα τα πιροσκί, και γω με πατάτα τα προτιμώ αλλά τα παιδιά με λουκανικάκια ή κιμά (πάλι κρέας δηλαδή) οπότε άστα για άλλη μέρα...
Καλό απόγευμα!!!
Πιροσκί με λουκάνικο ή κιμά. Εγώ δεν έφαγα κρέας στις γιορτές και δικαιούμαι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τη χαραμίζω τη ζύμη με πατάτες. Προτιμώ να τη φάω σκέτη!!!
Τέλεια είναι τα πιροσκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πατάτα είναι πιο ελαφριά.Με γέμιση τυριού δεν έχω δοκιμάσει.
Ευκαιρία είναι!! :)
Όλοι με πατάτα; Α ρε Καποδίστρια τι κακό μας έκανες εν αγνοία σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτρελαίνομαι για πιροσκί μου θύμισες και τα δικά μου παιδικά χρόνια όχι από τη γιαγιά αλλά μετά το μπάνιο στη Βάρκιζα από το φούρνο του Παπαγεωργίου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό αυτά με την πατάτα περίσσεψε κανένα;
ΑπάντησηΔιαγραφήθέλω κι εγώ... αχ τι μου κάνεις, ποτέ δεν θα ξεκινήσω δίαιτα!!!
ελπιζω να εμεινε κανενα με πατατα και για μενα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεχω πολυ καιρο να κανω και αυτο... τα τρωω ολα μονη μου και δεν λεει
lol, lol, lol, lol
Ο τίτλος μου θυμίζει το περίφημο "Όχι άλλο κάρβουνο" του μακαρίτη Κούρκουλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πάτάτα δεν δοκίμασα. Στείλε μερικά εδώ πάνω!
Καλησπέρα! Θα συμφωνήσω με τον τίτλο καθώς φαν του κρέατος δεν υπήρξα ποτέ μου ιδιαίτερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αυθεντικά ρώσικα πιροσκί εκτός από πατάτα, τυρί, κιμά, κυκλοφορούν ίσως και σε άλλες γεύσεις! Σε ένα ρώσικο φούρνο είχα δοκιμάσει με σπανάκι, με μανιτάρια, με λάχανο, ακόμα και γλυκιά εκδοχή με μαρμελάδα!
Όπως και να είναι πάντως, είναι πεντανόστιμα!
Καλή μου φίλη και συντοπίτισσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ κρέα δεν έφαγα. Απλούστατα διότι δεν είμαι φίλος του.
Πάρα πολλά χρόνια στην ξενητιά πιροσκί δεν έχουμε. Στην Ελλάδα τα είχα δοκιμάσει τότε, και να είμαι ειλικρινής δεν ήταν του γούστου μου. Οπότε καλή μου φίλη περιμένω την επόμενη συνταγή σου. Και που είσαι Περίμενε σύντομα και μιά δική μου - όχι από Κεφαλονιά - που δεν την ξέρεις.
Νάσαι καλά
Ντένης
Εφτάνησα
Μμμμμμ τέλειο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήPansofix
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαιρό τώρα προσπαθούσα να βρω τον σύνδεσμό σου γιατί όταν γράφτηκες σε μένα δεν υπήρχε στο προφίλ σου και τελικά τα κατάφερα μέσω του Δύσπιστου!
Τέλεια η συνταγή σου!
Καλημέρες
Μπορείς κάποια στιγμή να γράψεις συνταγή για cheesecake???:-D :-p
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον τίτλο σου μου φωνάζουν συνέχεια στο σπίτι, που δεν είναι και πολύ του κρέατος έτσι κι αλλιώς:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένα πιροσκάκια, μια μεγαλομαμά δεν έχει πρόβλημα, τα θέλει όλα και με τυρί και με πατάτα! Στείλε ότι περίσσεψε;-)
Έμεινε κανένα για την καθυστερημένη????
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ μετά το Πάσχα στο μπρόκολο και στο μαρούλι το έχω ρίξει!!!!!
ΠΟΣΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ....
ΑπάντησηΔιαγραφήκάνει η μαμά μου πολύ συχνά με τυρί...
μιαμ μιαααμμ..
όταν λέω εγώ οτι εσύ βάλθηκες να μας καταστρέψεις ;Ρ
Ωχ πάει, πριν φαλήρει το Κράτος θα φαλήρουμε εμείς στα Ινστιτούτα Αδυνατίσματος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμωτάτη μου τα σέβη μου και σας καλωσορίζω στο σπιτικό μου.(ευχαριστώ για την επίσκεψη και τον καλό σου λόγο)
Χαρά
χαιρομαι πολυ που σας αρεσαν τα πιροσκι και εχει για ολους. και εμενα ειναι πολυ αγαπημενα μου και ειδικα αυτα με την πατατα.
ΑπάντησηΔιαγραφήεξειδικευοντας λιγο:
@ κυριε Denni αναμεινατε γιατι ακολουθει γλυκο και ελπιζω να σας αρεσει.
@ post2.soo θα ανεβασω οπωσδηποτε τσιζκεικ!
@ Baladeur νομιζω πως αδικεις πολυ τη γεμιση με πατατα που ειναι και πιο αυθεντικη απο την εκδοχη με κιμα ή λουκανικο!!!
Pansofix δε μ' ενδιαφέρει η αυθεντικότητα. Η νοστιμιά μ' ενδιαφέρει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ. Κανένα κορνέ θα μας κεράσεις;
2-3 με πατάτα παρακαλώ!! Είναι τα αγαπημένα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλημέρα
οχι αλλο κρεάς ωρα για βραβεια
ΑπάντησηΔιαγραφήπερνα απο το μπλοκ μου να τα παραλαβεις!!
που με ταξίδεψες!!!πόσα χρόνια έχω να φάω πιροσκι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήακριβώς το ίδιο σκεφτήκαμε κι εμείς, εχθές τα δικά μου τα τσάκισα παρέα με την ακτίδα και την Αρετή σήμερα τα φάγαμε οικογενειακώς και έχω μπόλικη ζύμη και για αύριο το απόγευμα, ποτέ δεν είναι αρκετά, όχι άλλο κρέας συμφωνώ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανσοφίξ, χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πιροσκί σου τέλεια, μας αρέσουν με πατάτα και λουκάνικο, φυσικά :)))
Καλό Σ/Κ :))
ασε λιγο τις κατσαρολες, τα ταψια και τα τηγανια και περνα μια βολτα απο το μπλογκ μου! σε περιμενει μια εκπληξη...
ΑπάντησηΔιαγραφήTΙ ΝΑ ΠΩ.ΤΕΛΕΙΑ ΕΓΙΝΑΝ!ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ Η ΖΥΜΗ ΑΦΡΑΤΗ!!ΜΙΑΜ!ΜΙΑΜ! ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή μου συντοπίτισσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκαμα την γνωριμία με το βιβλίο "Κεφαλονίτικες ρετσέτες" της σιόρας Νιόβης Καμπίτση από το Αργοστόλι, από όπου ξεχώρησα την Χταποδόπιτα, την.... άβρακη τυρόπιτα, το χοιρινό με γλυκοπατάτες και πολλά άλλα.
Το ξέρεις αυτό το βιβλίο;
μπραβο κυρια μου για τις συνταγες
ΑπάντησηΔιαγραφήελπιζω να μαγειρευετε τοσο ωραια οσο γραφετε
τα σεβη μου
Χριστος Ανεστη, Χρονια πολλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πιροσκι ευπροσδεκτα μετα απο τοσο κρεας.
Έλα μια βόλτα από μένα, σου έχω βραβεία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!