Is Everybody In? Is Everybody In? The Ceremony Is About To Begin!!!

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΡΕΑΣ!!!

Ύστερα από μια ακατάπαυστη ροή κρέατος σε όλες τις εκδοχές μαγειρέματος και σε όλα τα είδη κρέατος μπορώ να πω ότι κορέστηκα και μόνο στη σκέψη του κρέατος για κάποιες μέρες παθαίνω αναφυλαξία. Για τον λόγο αυτό η σημερινή ανάρτηση έχει να κάνει με ένα φαγητό που μου έφτιαχνε η γιαγιά μου και το οποίο το λάτρευα και αυτό το φαγητό είναι τα πιροσκί. Με θυμάμαι από πολύ μικρή ηλικία να τρέχω με ένα πιροσκί στο δεξί και ένα πιροσκί στο αριστερό χέρι. Και τα έφτιαχνε η γιαγιά μου επηρεασμένη από μια γειτόνισσα με ρωσική καταγωγή. Βέβαια η γιαγιά μου δε θυμάται πια ακριβώς τη συνταγή οπότε και ύστερα από ψάξιμο και δοκιμές βρήκα τη συνταγή που είναι σχεδόν ίδια γευστικά με αυτή της γιαγιάς μου. Το κακό είναι ότι δε θυμάμαι από που τη βρήκα.



ΥΛΙΚΑ (για τη ζύμη):
  • 500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • νερό όσο πάρει
  • 1 φλιτζανάκι περίπου ελαιόλαδο

ΥΛΙΚΑ (για πιροσκί με τυρί):
  • 250 gr τυρί φέτα
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΥΛΙΚΑ (για πιροσκί με πατάτα):
  • 4-5 πατάτες βρασμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ψιλοκομμένο άνηθο
  • λίγο σοταρισμένο ξερό κρεμμύδι
  • λίγο βούτυρο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ: Αρχικά, σε ένα μπολ ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Ύστερα, αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα για να φουσκώσει περίπου μισή ώρα και όταν είναι έτοιμη κόβουμε κομματάκια από τη ζύμη και τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Στη συνέχεια, βάζουμε σε κάθε κομμάτι που ανοίξαμε μία κουταλιά της σούπας από την εκάστοτε γέμιση και κλείνουμε τη ζύμη σε μισοφέγγαρο. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ώσπου να πάρουν ένα χρυσό χρώμα και από τις δύο πλευρές.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΤΥΡΙΟΥ: Λιώνουμε πολύ καλά το τυρί με το πιρούνι και ανακατεύουμε με το αυγό και το δυόσμο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΠΑΤΑΤΑΣ: Αφού βράσουμε τις πατάτες, τις λιώνουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, άνηθο, το κρεμμυδάκι και λίγο βούτυρο και τα ανακατεύουμε όλα ώσπου να γίνουν ένα μείγμα.




Υ. Γ. 1: Αν η ζύμη βγει πολύ σφιχτή προσθέστε λίγο νερό ή γάλα. Αν πάλι βγει πολύ αραιή προσθέστε λίγο αλεύρι


Υ. Γ. 2: Για να κλείσουν τα πιτάκια αλείψτε τις άκρες με λίγο νερό και θα κολλήσουν.

39 σχόλια:

  1. H pethera mou ftiaxnei syxna piroski kai ta agaphmena muo einai auta me thn patata eno tou Nikou me to tyri! Steile muo merika plz puo eimai apo to proi me ena kafe!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ είχα πολύ καιρό να ακούσω για πιροσκί!!Αυτά με την πατάτα θέλω!!!!
    Φιλιά!!
    Αθηνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχάααααα τέλεια!!! πέτα 2-3 :P
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!
    ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ, ΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.
    ΤΟ ΠΙΡΟΣΚΙ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πρώτη φορά που δοκίμασα πιροσκί είναι με τη συνταγή από το ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ με κιμά ψητά στο φούρνο. Ενθουσιάστηκα!!!θα δοκιμάσω κι από τη δική σου συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ki emena ta ftiaxnei akoma h giagia mou, gi auto den exw mpei ston kopo na ta kanw moni mou!! xexe! Einai pragmati polu nostima, alla protimw ki egw tou fournou, gia evnoitous logous!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λατρεύω και τα πιροσκί! Κι εμένα με πατάτα μου αρέσουν. Να είναι τραγανά από εξω και ζουμερά μέσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ειναι υπεροχα τα πιροσκι! προσφατα στη θεσσαλονικη τα εφαγε με γεμιση πατατας, κρεμμυδι και μαιντανου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλεια!!
    Με πατάτα μου αρέσουν κι εμένα, αλλά οι γιοι μου τα θέλουν με λουκανικάκι, οπότε.....
    Πολύ καλή η συνταγή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Pansofix συμφωνώ απόλυτα, όχι άλλο κρέας....
    Υπέροχα τα πιροσκί, και γω με πατάτα τα προτιμώ αλλά τα παιδιά με λουκανικάκια ή κιμά (πάλι κρέας δηλαδή) οπότε άστα για άλλη μέρα...
    Καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πιροσκί με λουκάνικο ή κιμά. Εγώ δεν έφαγα κρέας στις γιορτές και δικαιούμαι...

    Δεν τη χαραμίζω τη ζύμη με πατάτες. Προτιμώ να τη φάω σκέτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέλεια είναι τα πιροσκι.
    Με πατάτα είναι πιο ελαφριά.Με γέμιση τυριού δεν έχω δοκιμάσει.

    Ευκαιρία είναι!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όλοι με πατάτα; Α ρε Καποδίστρια τι κακό μας έκανες εν αγνοία σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τρελαίνομαι για πιροσκί μου θύμισες και τα δικά μου παιδικά χρόνια όχι από τη γιαγιά αλλά μετά το μπάνιο στη Βάρκιζα από το φούρνο του Παπαγεωργίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από αυτά με την πατάτα περίσσεψε κανένα;

    θέλω κι εγώ... αχ τι μου κάνεις, ποτέ δεν θα ξεκινήσω δίαιτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ελπιζω να εμεινε κανενα με πατατα και για μενα!!!!!
    εχω πολυ καιρο να κανω και αυτο... τα τρωω ολα μονη μου και δεν λεει
    lol, lol, lol, lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο τίτλος μου θυμίζει το περίφημο "Όχι άλλο κάρβουνο" του μακαρίτη Κούρκουλου.
    Με πάτάτα δεν δοκίμασα. Στείλε μερικά εδώ πάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα! Θα συμφωνήσω με τον τίτλο καθώς φαν του κρέατος δεν υπήρξα ποτέ μου ιδιαίτερα!
    Τα αυθεντικά ρώσικα πιροσκί εκτός από πατάτα, τυρί, κιμά, κυκλοφορούν ίσως και σε άλλες γεύσεις! Σε ένα ρώσικο φούρνο είχα δοκιμάσει με σπανάκι, με μανιτάρια, με λάχανο, ακόμα και γλυκιά εκδοχή με μαρμελάδα!
    Όπως και να είναι πάντως, είναι πεντανόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλή μου φίλη και συντοπίτισσα
    Πολύ κρέα δεν έφαγα. Απλούστατα διότι δεν είμαι φίλος του.
    Πάρα πολλά χρόνια στην ξενητιά πιροσκί δεν έχουμε. Στην Ελλάδα τα είχα δοκιμάσει τότε, και να είμαι ειλικρινής δεν ήταν του γούστου μου. Οπότε καλή μου φίλη περιμένω την επόμενη συνταγή σου. Και που είσαι Περίμενε σύντομα και μιά δική μου - όχι από Κεφαλονιά - που δεν την ξέρεις.
    Νάσαι καλά
    Ντένης
    Εφτάνησα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Pansofix

    Καιρό τώρα προσπαθούσα να βρω τον σύνδεσμό σου γιατί όταν γράφτηκες σε μένα δεν υπήρχε στο προφίλ σου και τελικά τα κατάφερα μέσω του Δύσπιστου!
    Τέλεια η συνταγή σου!
    Καλημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπορείς κάποια στιγμή να γράψεις συνταγή για cheesecake???:-D :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τον τίτλο σου μου φωνάζουν συνέχεια στο σπίτι, που δεν είναι και πολύ του κρέατος έτσι κι αλλιώς:)
    Αγαπημένα πιροσκάκια, μια μεγαλομαμά δεν έχει πρόβλημα, τα θέλει όλα και με τυρί και με πατάτα! Στείλε ότι περίσσεψε;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έμεινε κανένα για την καθυστερημένη????
    Κι εγώ μετά το Πάσχα στο μπρόκολο και στο μαρούλι το έχω ρίξει!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΠΟΣΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ....

    κάνει η μαμά μου πολύ συχνά με τυρί...
    μιαμ μιαααμμ..
    όταν λέω εγώ οτι εσύ βάλθηκες να μας καταστρέψεις ;Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ωχ πάει, πριν φαλήρει το Κράτος θα φαλήρουμε εμείς στα Ινστιτούτα Αδυνατίσματος!
    Νοστιμωτάτη μου τα σέβη μου και σας καλωσορίζω στο σπιτικό μου.(ευχαριστώ για την επίσκεψη και τον καλό σου λόγο)
    Χαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. χαιρομαι πολυ που σας αρεσαν τα πιροσκι και εχει για ολους. και εμενα ειναι πολυ αγαπημενα μου και ειδικα αυτα με την πατατα.
    εξειδικευοντας λιγο:
    @ κυριε Denni αναμεινατε γιατι ακολουθει γλυκο και ελπιζω να σας αρεσει.
    @ post2.soo θα ανεβασω οπωσδηποτε τσιζκεικ!
    @ Baladeur νομιζω πως αδικεις πολυ τη γεμιση με πατατα που ειναι και πιο αυθεντικη απο την εκδοχη με κιμα ή λουκανικο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Pansofix δε μ' ενδιαφέρει η αυθεντικότητα. Η νοστιμιά μ' ενδιαφέρει!!!

    ΥΓ. Κανένα κορνέ θα μας κεράσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 2-3 με πατάτα παρακαλώ!! Είναι τα αγαπημένα μου!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. οχι αλλο κρεάς ωρα για βραβεια
    περνα απο το μπλοκ μου να τα παραλαβεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. που με ταξίδεψες!!!πόσα χρόνια έχω να φάω πιροσκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ακριβώς το ίδιο σκεφτήκαμε κι εμείς, εχθές τα δικά μου τα τσάκισα παρέα με την ακτίδα και την Αρετή σήμερα τα φάγαμε οικογενειακώς και έχω μπόλικη ζύμη και για αύριο το απόγευμα, ποτέ δεν είναι αρκετά, όχι άλλο κρέας συμφωνώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πανσοφίξ, χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη!!
    Τα πιροσκί σου τέλεια, μας αρέσουν με πατάτα και λουκάνικο, φυσικά :)))
    Καλό Σ/Κ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ασε λιγο τις κατσαρολες, τα ταψια και τα τηγανια και περνα μια βολτα απο το μπλογκ μου! σε περιμενει μια εκπληξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. TΙ ΝΑ ΠΩ.ΤΕΛΕΙΑ ΕΓΙΝΑΝ!ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ Η ΖΥΜΗ ΑΦΡΑΤΗ!!ΜΙΑΜ!ΜΙΑΜ! ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπητή μου συντοπίτισσα
    Έκαμα την γνωριμία με το βιβλίο "Κεφαλονίτικες ρετσέτες" της σιόρας Νιόβης Καμπίτση από το Αργοστόλι, από όπου ξεχώρησα την Χταποδόπιτα, την.... άβρακη τυρόπιτα, το χοιρινό με γλυκοπατάτες και πολλά άλλα.
    Το ξέρεις αυτό το βιβλίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. μπραβο κυρια μου για τις συνταγες
    ελπιζω να μαγειρευετε τοσο ωραια οσο γραφετε
    τα σεβη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Χριστος Ανεστη, Χρονια πολλα.
    Τα πιροσκι ευπροσδεκτα μετα απο τοσο κρεας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Έλα μια βόλτα από μένα, σου έχω βραβεία!!!

    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή