Το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου επισκέφθηκα την πολυαγαπημένη μου Κεφαλλονιά. Ο καιρός ήταν υπέροχος, σχεδόν καλοκαιρινός...μαγεία για να μη τα πολυλογώ. Λόγω της ημέρας, που το έθιμο θέλει να τρώμε μπακαλιάρο, έφαγα μία εκδοχή του μπακαλιάρου που τυγχάνει να είναι και τοπικό φαγητό που αν και τόσα χρόνια εκεί, δεν δοκίμασα ποτέ. Το περί ου ο λόγος φαγητό είναι η κεφαλλονίτικη μπακαλιαρόπιτα, ένα πιάτο εκπληκτικής νοστιμιάς.
ΥΛΙΚΑ:
- 1 φλιτζάνι ρύζι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά πελτέ
- σκόρδο, άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένα
- 2,5 φλιτζάνια ζωμό από τον μπακαλιάρο
ΥΛΙΚΑ (για το παραδοσιακό φύλλο):
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο, και αφού τον ζεματίσουμε, τον αφήνουμε να κρυώσει, και αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα και τον ξεψαχνίζουμε.Σιγοβράζουμε το ρύζι, ώσπου να φουσκώσει, και στη συνέχεια σε μια λεκάνη το ανακατεύουμε με τον μπακαλιάρο και τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας και 1/2 κούπα νερό. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τον μπακαλιάρο με τα υπόλοιπα υλικά. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το πρώτο φύλλο φροντίζοντας να περισσέψει στις άκρες. Ρίχνουμε τα υλικά και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, γυρίζοντας προς τα μέσα και τις άκρες του πρώτου φύλλου. Ραντίζουμε με νερό και λάδι και ψήνουμε την πίτα στους 200°C για 1 ώρα περίπου.
Για το φύλλο:
Βάζουμε σε μια λεκάνη 3 κούπες αλεύρι κι ανοίγουμε στο κέντρο ένα λάκκο. Αφού ρίξουμε μέσα το αλάτι, το λάδι και το κρασί, ζυμώνουμε πολύ καλά , ώσπου να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Στη συνέχεια, την αφήνουμε στην άκρη για 30'. Ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο χοντρά φύλλα.
Υ. Γ. 1: Υπάρχει και άλλη παράξενη πίτα, ίσως λίγο πιο γνωστή, η χταποδόπιτα! Εκπληκτική και αυτή σε γεύση.
Υ. Γ. 2: Καλό μήνα σε όλους!!!
Υ. Γ. 3: Συνοδεύστε την πίτα αυτή με ένα από τα υπέροχα λευκά κρασιά, Robola ή San Gerasimo!
ωραία πιτούλα, πάντοτε οι παραδοσιακές συνταγές κάθε τόπου έχουν ενδιαφέρον
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό Σαββατοκύριακο
Πάντα ευπρόσδεκτη η συνταγή μιας τοπικής νοστιμιάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλό ΣΚ!!
Ωραιότατη πίτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατόβραδο
Φαίνεται λαχταριστή και μια και ο μπακαλιάρος είναι από τα λίγα ψάρια που τρώω θα την δοκιμάσω!!!! Καλή Κυριακή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι κεφαλλονίτικες πίτες είναι φημισμένες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης γνωστή είναι και η κρεατόπιτα, βέβαια αυτή με το μπακαλιάρο είναι πιο ελαφριά και πέρα από αυτό, εμείς από τα επτάνησα αγαπάμε ψαρικά και θαλασσινά φυσικά! :)
Καλό βράδυ Pansofix!
Πολύ ωραία ιδέα, δεν την έχω φάει αλλά νομίζω ότι από τα υλικά της θα μου αρέσει πάρα πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πεντανόστιμη! Εμείς την τρώμε από τη θεία του καλού μου, η πεθερά μου δεν....
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεμένη η Κεφαλλονιά από όλες τις απόψεις!όσο για την πιτούλα φαίνεται υπέροχη!Θα πάρω ένα κομμάτι και θα το συνοδέψω με την υπέροχη ρόμπολα!Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστουμε πολυ για την συνταγη,θα δοκιμαστει αμεσα μιας και ειμαι πιτου..καλη κυριακη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτηρίζουμε την παράδοση πάντα και αγαπάμε τις γεύσεις της!!
ΑπάντησηΔιαγραφήνοστιμοτατο φαινεται και πολυ πρωτοτυπο! καλο μηνα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρόλο που είναι δίπλα το νησί, δεν την ήξερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατη η μπακαλιαρόπιτα. Καταγράφεται η συνταγή γιατί κάποιες φορές μας περισσεύει βραστός μπακαλιάρος και είναι υπέροχος τρόπος αξιοποίησης
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙΔΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΠΙΤΑ ΚΑΙ ΡΟΜΠΟΛΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΕΤΡΕΞΑ....
ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΣ ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΜΕΝΗ ΜΑΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ!!!!
ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΣΕ ΕΙΔΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ!!..
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ!!
ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ!!
Ωραία συνταγή! Πρωτότυπη για μένα αλλά με όλα τα αγαπημένα υλικά! Σε ζηλεύω που πήγες στην Κεφαλλονιά, πολύ όμορφο νησί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε "χτύπησε" σε πολυ ευαίσθητο σημείο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις αγαπημένες συνταγές στο σπιτικό της γιαγιάς μου και των συγγενών της.
Εύγε.
δεν ήξερα για την πίτα αυτή! πολύ μου αρεσε όμως η εκδοχή της , καλημέρα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω ακούσει για αυτή την πίτα αλλά δεν την έχω δοκιμάσει. Θα την προγραμματίσω για Κυριακή των Βαϊων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε βάζεις σε μεγάλο πειρασμό :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΕΙΑ ΣΟΥ PANSOFIX! ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΑΚΙΑ!
καλησπέρα Pansofix !
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρόλο που έχω δεσμούς με Κεφαλονιά και επί 15 χρόνια πήγαινα ανελλειπώς δεν την έχω δοκιμάσει, την ήξερα όμως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία παραδοσιακή συνταγή :)
Πάλι ταξιδάκι τυχερούλα! Μπακαλιαρόπιτα και χταποδόπιτα wow! Ετοιμάζω βαλίτσα!=)
ΑπάντησηΔιαγραφή