Is Everybody In? Is Everybody In? The Ceremony Is About To Begin!!!

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ!!!

Το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου επισκέφθηκα την πολυαγαπημένη μου Κεφαλλονιά. Ο καιρός ήταν υπέροχος, σχεδόν καλοκαιρινός...μαγεία για να μη τα πολυλογώ. Λόγω της ημέρας, που το έθιμο θέλει να τρώμε μπακαλιάρο, έφαγα μία εκδοχή του μπακαλιάρου που τυγχάνει να είναι και τοπικό φαγητό που αν και τόσα χρόνια εκεί, δεν δοκίμασα ποτέ. Το περί ου ο λόγος φαγητό είναι η κεφαλλονίτικη μπακαλιαρόπιτα, ένα πιάτο εκπληκτικής νοστιμιάς.

ΥΛΙΚΑ:
 
  • 1,5 κιλό μπακαλιάρο
  • 1 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • σκόρδο, άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένα
  • 2,5 φλιτζάνια ζωμό από τον μπακαλιάρο

ΥΛΙΚΑ (για το παραδοσιακό φύλλο):

  • 3-4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα κρασί
  • 2-3 κουταλιές της σούπας νερό



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο, και αφού τον ζεματίσουμε, τον αφήνουμε να κρυώσει, και αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα και τον ξεψαχνίζουμε.Σιγοβράζουμε το ρύζι, ώσπου να φουσκώσει, και στη συνέχεια σε μια λεκάνη το ανακατεύουμε με τον μπακαλιάρο και τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας και 1/2 κούπα νερό. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τον μπακαλιάρο με τα υπόλοιπα υλικά. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το πρώτο φύλλο φροντίζοντας να περισσέψει στις άκρες. Ρίχνουμε τα υλικά και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, γυρίζοντας προς τα μέσα και τις άκρες του πρώτου φύλλου. Ραντίζουμε με νερό και λάδι και ψήνουμε την πίτα στους 200°C για 1 ώρα περίπου.

Για το φύλλο:
Βάζουμε σε μια λεκάνη 3 κούπες αλεύρι κι ανοίγουμε στο κέντρο ένα λάκκο. Αφού ρίξουμε μέσα το αλάτι, το λάδι και το κρασί, ζυμώνουμε πολύ καλά , ώσπου να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Στη συνέχεια, την αφήνουμε στην άκρη για 30'. Ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο χοντρά φύλλα.

Υ. Γ. 1: Υπάρχει και άλλη παράξενη πίτα, ίσως λίγο πιο γνωστή, η χταποδόπιτα! Εκπληκτική και αυτή σε γεύση. 
Υ. Γ. 2: Καλό μήνα σε όλους!!!  
Υ. Γ. 3: Συνοδεύστε την πίτα αυτή με ένα από τα υπέροχα λευκά κρασιά, Robola ή San Gerasimo!

23 σχόλια:

  1. ωραία πιτούλα, πάντοτε οι παραδοσιακές συνταγές κάθε τόπου έχουν ενδιαφέρον
    καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα ευπρόσδεκτη η συνταγή μιας τοπικής νοστιμιάς!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται λαχταριστή και μια και ο μπακαλιάρος είναι από τα λίγα ψάρια που τρώω θα την δοκιμάσω!!!! Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι κεφαλλονίτικες πίτες είναι φημισμένες.
    Επίσης γνωστή είναι και η κρεατόπιτα, βέβαια αυτή με το μπακαλιάρο είναι πιο ελαφριά και πέρα από αυτό, εμείς από τα επτάνησα αγαπάμε ψαρικά και θαλασσινά φυσικά! :)
    Καλό βράδυ Pansofix!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία ιδέα, δεν την έχω φάει αλλά νομίζω ότι από τα υλικά της θα μου αρέσει πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι πεντανόστιμη! Εμείς την τρώμε από τη θεία του καλού μου, η πεθερά μου δεν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λατρεμένη η Κεφαλλονιά από όλες τις απόψεις!όσο για την πιτούλα φαίνεται υπέροχη!Θα πάρω ένα κομμάτι και θα το συνοδέψω με την υπέροχη ρόμπολα!Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστουμε πολυ για την συνταγη,θα δοκιμαστει αμεσα μιας και ειμαι πιτου..καλη κυριακη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στηρίζουμε την παράδοση πάντα και αγαπάμε τις γεύσεις της!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. νοστιμοτατο φαινεται και πολυ πρωτοτυπο! καλο μηνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παρόλο που είναι δίπλα το νησί, δεν την ήξερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραιότατη η μπακαλιαρόπιτα. Καταγράφεται η συνταγή γιατί κάποιες φορές μας περισσεύει βραστός μπακαλιάρος και είναι υπέροχος τρόπος αξιοποίησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΙΔΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΠΙΤΑ ΚΑΙ ΡΟΜΠΟΛΑ!!!
    ΚΑΙ ΕΤΡΕΞΑ....
    ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΣ ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΜΕΝΗ ΜΑΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ!!!!
    ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΣΕ ΕΙΔΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ!!..
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ!!
    ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραία συνταγή! Πρωτότυπη για μένα αλλά με όλα τα αγαπημένα υλικά! Σε ζηλεύω που πήγες στην Κεφαλλονιά, πολύ όμορφο νησί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με "χτύπησε" σε πολυ ευαίσθητο σημείο.
    Από τις αγαπημένες συνταγές στο σπιτικό της γιαγιάς μου και των συγγενών της.
    Εύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δεν ήξερα για την πίτα αυτή! πολύ μου αρεσε όμως η εκδοχή της , καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχω ακούσει για αυτή την πίτα αλλά δεν την έχω δοκιμάσει. Θα την προγραμματίσω για Κυριακή των Βαϊων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΓΕΙΑ ΣΟΥ PANSOFIX! ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παρόλο που έχω δεσμούς με Κεφαλονιά και επί 15 χρόνια πήγαινα ανελλειπώς δεν την έχω δοκιμάσει, την ήξερα όμως.

    Ωραία παραδοσιακή συνταγή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πάλι ταξιδάκι τυχερούλα! Μπακαλιαρόπιτα και χταποδόπιτα wow! Ετοιμάζω βαλίτσα!=)

    ΑπάντησηΔιαγραφή