Ήγγυκεν η ώρα. Φεύγω και τα συναισθήματα κοντεύουν να φτάσουν ήδη Λονδίνο. Τελοσπάντων δε θα με πιάσουν αυτά. Αγαπημένοι μου blogοφίλοι σας χαιρετώ από την Ελλάδα με μια super παραδοσιακή συνταγή. Μουσακάς λοιπόν ή αλλιώς Greek Mousaka!!! Δεν προφταίνω να γράψω πολλά. Οπότε ιδού η συνταγή και το αποτέλεσμα.
ΥΛΙΚΑ (για τον κιμά και τις μελιτζάνες):
ΥΛΙΚΑ (για τον κιμά και τις μελιτζάνες):
- 6 μελιτζάνες φλάσκες
- 700 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
- ελαιόλαδο (για το ταψί και την κατσαρόλα)
- αλάτι, πιπέρι
ΥΛΙΚΑ (για τη μπεσαμέλ):
- 3 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
- 4 κουτ σούπας αλεύρι
- 2 νεροπότηρα γάλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού τυρί τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Αρχικά αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε λαμαρίνα καλά λαδωμένη, τις αλατίζουμε και ρίχνουμε και πιπέρι και τις βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες θα προετοιμάσουμε τον κιμά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε. Έπειτα ρίχνουμε το κρεμμύδι αλάτι, πιπέρι και 2 ξύλα κανέλας και τα τσιγαρίζουμε. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη ντομάτα και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να τραβήξει τα υγρά (δεν πρέπει να έχει ζουμί ο κιμάς). Όταν είναι έτοιμος τον αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ και ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε μέχρι να σκουρύνει. Μετά ρίχνουμε το γάλα ζεσταμένο ανακατεύοντας συνέχεια για να μη κάνει γρομπαλάκια. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ την αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Αδειάζουμε το τυρί για τρίψιμμο και ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα αβγά και ανακατεύετε γρήγορα πάλι μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Για να στήσουμε το μουσακά παίρνουμε ένα ταψί και στρώνουμε στον πάτο του μια στρώση από μελιτζάνες στριμωχτά να μη μείνουν κενά και αδειάζουμε τον μισό κιμά από πάνω και τον ισιώνουμε να πάει παντού. Μετά κάνουμε δεύτερη στρώση από μελιτζάνες και από πάνω στρώνουμε τον υπόλοιπο κιμά και τέλος περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ, την οποία ισιώνουμε. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 1 ώρα μέχρι να σχηματιστεί κρούστα για να σκουρύνει.
Υ. Γ.1: Πριν σερβίρετε το μουσακά αφήστε να κρυώσει και να "κάτσει" λίγο, γιατί θα συναντήσετε δυσκολία στο σερβίρισμα. Υ. Γ.2: Τα λέμε πλέον από το Λονδίνο!!! |
Καλό ταξίδι καλά να περάσεις κι ίσως τα πούμε κάποια φορά στο Λονδίνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή θα σε ακολουθεί θυμήσου το κάτι ξέρω από τα δικά μου παιδιά που είναι μόνιμα εκεί.
Επιτυχίες σε ότι κάνεις.
Καλο ταξιδι να εχεις,καλη διαμονη στο Λονδινο και ευχομαι απο καρδιας οπως τα επιθυμεις να σου ερθουν..οσο για τον μουσακα τον λατρευουμε..θα περιμενουμε επομενη αναρτηση απο Λονδινο πια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη σου μερα,φιλια!!!
Καλό ταξίδι, να περάσεις καλά, ότι κι αν κάνεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤουλάχιστον νομίζω ότι δεν θα πεινάσεις, με τέτοια "προικιά" (συνταγές) ,που παίρνεις μαζί σου!
Εύχομαι σύντομη συνάντηση στην blogόσφαιρα!!
καλό σου ταξίδι...πάρε την Ελλάδα μαζί σου ..μην την ξεχάσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ταξίδι να χεις, εύχομαι από καρδιάς όλα να σου έρθουν όπως τα θέλεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
εγω λεω δεν ανοιγεις ενα ελληνικο εστιατοριο στο λονδινο να με παρεις κι εμενα μαζι να κανω την μαγισσα-μαγειρισσα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το καλό και όλα να πάνε καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος για να μας αποχαιρετήσεις από τα πάτρια εδάφη!
Άντε τώρα να σε ξαναδιαβάσουμε από Λονδίνο!
καλη τυχη στην νεα σου ζωη!περιμενουμε συνταγες και φωτο απο Λονδινο!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή τύχη σου εύχομαι!!! όλα να είναι ρόδινα εκεί....
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό ταξίδι!!!
Στο καλό να πας Pansofix κι όλα να έρθουν όπως τα ελπίζεις και τα ονειρεύεσαι. Φιλιά στο αγαπημένο Λονδίνο και περιμένουμε τις εντυπώσεις σου με το καλό. Άννα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή τύχη ότι και αν ακολουθήσεις! Μη ξεχάσεις την Ελλάδα και κοίταξε να διαφημίσεις τις συνταγές της. Μπορείς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ταξίδι, καλή διαμονή και όλα να σου έρθουν όπως τα θέλεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτασες; Καλή εγκατάσταση στο πολύχρωμο Λονδίνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου έρθουν όλα τέλεια,επένδυσε σε μια γερή ομπρέλλα και σε καλούς ανθρώπους.
Ο μουσακάς σου νοστιμότατος!
φιλιά πολλά
Καλο Ταξιδι και Καλή Τυχη ό,τι κι αν κανεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ταξίδι κι από μένα Pansofix, καλή δύναμη και θα τα λέμε κι από το Λονδίνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέτοια να τους μαγειρεύεις εκεί και να δεις για πότε θα σε συμπαθήσουν! :)
Φιλιά και να περνάς καλά! :)
Καλό σου ταξίδι Pansofix, καλά να περνάς (μην ανησυχείς καλύτερα από εδώ, καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνεις και περιμένουμε την επόμενη ανάρτηση από το Λονδίνο! Φιλιά -:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου ταξίδι!!! όλα να σου έρθουν ρόδινα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω που θα σε βρουν οι ευχές μου, για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ, ΓΕΜΑΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ: Και αν εκεί που πας, ανοίξεις φαγάδικο, οπως λέει μια φίλη πιο πάνω, πάρε και μένα το καψερό, έτσι για να πλένω τα πιάτα......
ela re Sofaki, metanasteuses ki esy! Sou esteila sms stin Ellada, otan eftasa Athina, alla den pira apantisi.. TO mail mou to exeis ki esy, opote thes steile entypwseis! An kai eisai me tin kalyteri parea ekei. Steile mou otna to deis, sto mail
ΑπάντησηΔιαγραφήFilai polla, mi masas, lege oti eisia ellinida kia kove antidrasies na gelas