Is Everybody In? Is Everybody In? The Ceremony Is About To Begin!!!

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΤΟΥΡΤΑ!!!

Καλησπέρα σε όλους. Δεν ξέρω πως είναι συνεννοημένος έτσι ο καιρός αλλά θα μας στείλει όλους στο γιατρό. Πολύ καταθλιπτικός. Τελοσπάντων θα το αντιπαρέλθω και για να το επιτύχω πλήρως θα ανεβάσω τις φωτογραφίες από ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά που πριν λίγο ολοκλήρωσα. Έχει το όνομα λουλουδιού, χρώμα κίτρινο (σ.σ. αρειανό), κατάγεται από την Ιταλία και λέγεται Τούρτα Μιμόζα. Και είναι δροσερό, ελαφρύ σε γεύση και μοναδικό σε αρώματα.   



ΥΛΙΚΑ:
Για το παντεσπάνι:
  • αλεύρι 150 gr      
  • ζάχαρη 150 gr       
  • 4 αυγά      
  • μια πρέζα αλάτι     
  • 1 κλωνάρι φυσικής βανίλιας      
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού baking powder 
Για να μουλιάσουμε το παντεσπάνι:
  • 100 ml νερό     
  • 50 ml σιρόπι ανανά από την κονσέρβα    
  • 65 g ζάχαρη      
  • 1 / 2 ποτήρι λικέρ limoncello      
  • 1 φλούδα λεμονιού 
Για την κρέμα:
  • 2 κρόκους αυγών      
  • γάλα 500 ml     
  • ζάχαρη 200gr      
  • αλεύρι 70gr      
  • 1 φλούδα λεμονιού    
  • 300 ml κρέμα γάλακτος     
  • 1 κονσέρβα ανανά σε μικρά κυβάκια  



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Για το παντεσπάνι:   Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι, την φλούδα λεμονιού τριμμένη και σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι και μετά προσθέτουμε το baking powder. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι 26 εκατοστών με πάτο αλειμμένο με βούτυρο και αλευρωμένο. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 ° C για 30 λεπτά περίπου. Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.  
Για την κρέμα:  Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλεύρι. Σε ένα άλλο σκεύος χτυπάμε τους κρόκους και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Έπειτα, προσθέτουμε το ένα μείγμα στο άλλο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το γάλα, την φλούδα λεμονιού και ανακατεύουμε πάνω από το μάτι μέχρι να έρθει σε βρασμό σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να αποφευχθεί η κρούστα στην επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει και προσθέτουμε την κρέμα που έχει κρυώσει ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με ένα ξύλινο κουτάλι. Τέλος, κόβουμε τον ανανά από την κονσέρβα σε κυβάκια και τον προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με την κουτάλα.  
Για το σιρόπι λικέρ:  Βάζουμε το νερό, το σιρόπι από τους ανανάδες, τη ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού σε μια μικρή και ανακατεύουμε και το αφήνουμε ώσπου να έρθει σε βρασμό. Έπειτα το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ και αφήνουμε να κρυώσει. 
Για τη σύνθεση της τούρτας:  Κόβουμε την κορυφή από το παντεσπάνι. Η φετούλα που θα κόψετε πρέπει να είναι πάρα πολύ λεπτή. Στη συνέχεια, αφαιρούμε απαλά το εσωτερικό κάνοντας το μικρά ψίχουλα και έτσι ουσιαστικά το παντεσπάνι μένει κούφιο. Μετά ψεκάζουμε το παντεσπάνι εσωτερικά και εξωτερικά με το σιρόπι και περιχύνουμε το παντεσπάνι με την κρέμα. Σκεπάζουμε με το κομματάκι από το παντεσπάνι που αφαιρέσαμε από πάνω, το ψεκάζουμε πάλι με λίγο σιρόπι και πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα από το εσωτερικό από το παντεσπάνι. Το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει αλλά θα ήταν καλύτερα να το βάλετε σε ένα κουτί από ζαχαροπλαστείο για να έχει καλύτερη υφή το γλυκό. 

Καλή Όρεξη!!!

14 σχόλια:

  1. Pansofix η τούρτα σου φαίνεται μούρλια! Τουλάχιστον για μένα που προτιμώ τα λευκά γλυκά.Επίσης ωραίο το κόλπο με το άδειασμα του παντεσπανιού αντί του κλασικού κοψίματος σε ροδέλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία τούρτα, γεμάτη κρέμα! Και ο ανανάς με το λικέρ λιμοντσέλο θα της δίνουν και τέλειο άρωμα!
    Το όνομα μιμόζα κάπου το είχα ξανακούσει, τώρα σιγουρεύτηκα για το τι είναι και εγκρίνω φυσικά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και μονο που εχει μεσα το αγαπημενο μου λιμοντσελο σημαινει πως ειναι τελειο γλυκο!!!!
    καλη εβδομαδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαν "νυφούλα" είναι!!!! Πολύ έξυπνο το κόλπο με το παντεσπάνι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο το γλυκό σου Pansofix! Μούρλια φαίνεται και με το λιμοντσέλο...σκέτη ζωγραφιά! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ομορφη τουρτα..αχ πεινασα... κανα κομματακι περισσευει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο! Αντιγράφω αμέσως να τη φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία! Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλη εβδομαδα να εχεις, ομορφη και γλυκια σαν τη μιμοζα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δροσερό και light και με ωραίο όνομα γλυκάκι! Εγκρίνω και αποθηκεύω! Thank U Pansofix!=)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πως τα συνδύασες έτσι όλα τόσο όμορφα??
    Υπέροχη η μιμόζα!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ για τούρτα τρελαίνομαι, κι αυτή είναι τέλεια!!
    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα πρέπει να είναι πολύ γευστική η τούρτα σου!
    καλο βράδυ Πανσοφίξ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Μιμόζα και στις δύο εκδοχές είναι υπέροχη...για να πω την αλήθεια προτιμώ την δεύτερη(είμαι γνωστή λιχούδα)Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. θα πάρω και τις δύο εκδοχές γιατί και οι δυο είναι υπέροχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή