Is Everybody In? Is Everybody In? The Ceremony Is About To Begin!!!

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΚΑΘΗΜΕΡΑΝΟΗΤΟΤΗΤΑ...ΕΝΑ ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΒΙΒΛΙΟ...

Είναι πραγματικά σπουδαίο όταν πλέον καταλάβουμε ότι τα απλά πράγματα είναι τα σημαντικά...ότι οι απλές ερωτήσεις είναι οι ουσιαστικές...ότι οι απλές αποφάσεις κρίνουν τη ζωή.

Διότι τότε και μόνο τότε θα νιώσουμε αληθινά ότι τα γεγονότα και τα πράγματα της φαινομενικής "καθημερινής ανοητότητας" είναι στην ουσία τα γεγονότα και τα πράγματα που ορίζουν και οριοθετούν την πραγματική ζωή και είναι εν τέλει, η πιο περιεκτική επιτομή της καθημερινής μας αναγκαιότητας.

Αυτό είναι το κεντρικό θέμα ενός βιβλίου που εδώ και λίγο καιρό φιλοξενείται στα ράφια των βιβλιοπωλείων και το οποίο πολύ πρόσφατα διάβασα. Ο τίτλος του είναι ένα λογοπαίγνιο, μια έξυπνη σύνθεση λέξεων, της οποίας το αποτέλεσμα είναι η λέξη "Καθημερανοητότητα". Ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιώργος Χατζελένης, περνάει μηνύματα από το εξώφυλλο κιόλας. Ένα εξώφυλλο απλό μεν, μα ιδιαίτερα αλληγορικό και φιλόξενο σε διαφορετικές ερμηνείες. 

Από την αρχή του βιβλίου, ο συγγραφέας μας προϊδεάζει πως πρόκειται να διαβάσουμε για το ταξίδι ενός ήρωα που αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή του σε μια βδομάδα. Μα γίνεται? ...θα αναρωτηθεί κάποιος...Γίνεται! Μέσα από μια διαδρομή... Μα πως? ...θα αναρωτηθεί πάλι...

Το βιβλίο με πολύ ουσιαστικό και ειλικρινή τρόπο υφαίνει αυτή τη διαδρομή σαν ένα ταξίδι, το οποίο δεν είναι  συμβατικό αλλά ένα ταξίδι πρωτίστως νοητικό. Είναι το ταξίδι που κάνει ο ήρωας με αρωγό τις σκέψεις του, τα όνειρα του, τις προσδοκίες του και τις καθημερινές αφορμές που του δίνει η ζωή του. Για τον ήρωα του βιβλίου, όλα αξίζουν το χρόνο τους...το μυαλό έχει τη δύναμη, ακόμα και αν για λίγο κομπιάσει ή δυσκολευτεί, να διακρίνει και να ξεδιαλύνει τις χρήσιμες καθημερινές αφορμές της ζωής από ό,τι πρέπει να περάσει στα ψιλά...

Ό,τι κρίνεται από εκείνον ουσιώδες, αποτελεί βαρόμετρο σε σχέση με αυτά που έχει στο μυαλό του. Και ο αναγνώστης από νωρίς θα παρατηρήσει πως η σκέψη του και η καθημερινότητα του, τον οδηγούν να αναζητήσει την ουσία στα απλά πράγματα που ωστόσο κρύβουν πολλές απαντήσεις...

Για παράδειγμα, η σχέση του ήρωα με τα αντικείμενα της καθημερινότητας είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αντικείμενα καθημερινής χρήσης με λόγο στο καθημερινό σενάριο της ζωής αποδεικνύουν ότι εκεί που άλλοι βλέπουν καθημερινή ρουτίνα και ίσως ανοητότητα, ο ήρωας προκρίνει αφορμές για σκέψη...διότι πολλές φορές ό,τι μοιάζει για τους άλλους ασήμαντο, για εκείνον κρίνεται σημαντικό και ό,τι μοιάζει λεπτομέρεια, για εκείνον λειτουργεί ως καταλύτης...

Επίσης, οι σκέψεις του βρίσκονται σε μια ζωντανή, διαλεκτική σχέση. Ο ήρωας δημιουργεί συνδέσεις και συνειρμούς με κείμενα που κάποτε συνάντησε μέσα στην καθημερινότητά του και που τώρα χρησιμοποιεί ως μια στέρεη βάση, ώστε όλα στο μυαλό του να βρουν τη θέση τους, να αποκτήσουν νόημα και να τον οδηγήσουν κάπου...

Παράλληλα, είναι εμφανές μέσα στο βιβλίο πως ο ήρωας δε φοβάται να ονειρευτεί αλλά ούτε φοβάται να σκεφτεί δύσκολα και να πράξει άβολα...εν ολίγοις, δε φοβάται να ξεβολευτεί, αντίθετα φοβάται το βόλεμα, φοβάται τη στασιμότητα και το βάλτωμα που αυτή συνεπάγεται. Για εκείνον αυτό είναι όχι μόνο ανοητότητα αλλά αβελτηρία...

Με άλλα λόγια, τα όνειρα του και οι σκέψεις του είναι το πιο φωτεινό αστέρι στο δρόμο του και η πιο σταθερή πυξίδα στη ζωή του...και αυτό μας το περνάει έντονα ο συγγραφέας μέσω του ήρωα του, διότι κάποτε η φαινομενική ανοησία έχει νόημα...κάποτε τα φαινομενικά άβολα αποδεικνύονται σωτήρια όπως επίσης, κάποτε το φαινομενικά αργά είναι στην ουσία νωρίς...Ωστόσο πάντα ο ορίζοντας είναι απέραντος και η ζωή το πιο γλυκό και μυστήριο ταξίδι σ' αυτό τον ορίζοντα...

Αποτιμώντας το βιβλίο ως σύνολο, αυτό που παρατηρεί κάποιος είναι η προτίμηση του συγγραφέα στην ουσία των πραγμάτων και όχι στις περιττές περικοκλάδες, καθώς μέσα από το νοητικό ταξίδι του ήρωά του, μας δείχνει πως όταν συμπυκνώνεις την ουσία των πραγμάτων, τότε σίγουρα δε χρειάζονται πολλά λόγια αλλά επίσης, δε χρειάζονται και φλύαρα έργα...Διότι ο ήρωας αποδεικνύει πως στις ουσιαστικά σοβαρές και κομβικές αποφάσεις στη ζωή μας...η σιωπή αποδεικνύεται χρυσός και η πράξη διαμάντι...όποια και αν είναι αυτή.

Άλλωστε για τον καθένα το σωστό είναι προσωπική υπόθεση. Μόνο που ο ήρωας του βιβλίου δείχνει με έμπρακτο τρόπο ότι όταν κάποτε έρθει η ώρα για το δια ταύτα, η συντροφιά του ίδιου μας του εαυτού, όταν τον εκτιμάμε στο μέγεθός του, είναι ανεκτίμητη, πολύτιμη και καθοριστική... Τότε η σκιά μας, ανάλογα με το πως θα της φερθούμε, είτε θα μας επισκιάσει, είτε θα αποτελέσει την πιο αξιόπιστη και παντοτινή συντροφιά...Και εδώ ο ήρωας καταφέρνει να βγει από τη σκιά του, να την κάνει καλό του φίλο, πολύτιμο συνταξιδιώτη και ένα ακλόνητο στυλοβάτη στο μυστήριο μα τόσο ενδιαφέρον ταξίδι της ζωής.

Πολύτιμη βοήθεια για την εκφραστική απόδοση όλων των παραπάνω στοιχείων αποτελούν οι περιγραφές και οι αφηγήσεις του συγγραφέα, οι οποίες είναι πολύ γλαφυρές...δημιουργούν χρώματα, εικόνες και αρώματα. Το βιβλίο περνάει περίτεχνα την ατμόσφαιρα γύρω από τον ήρωα και οι σκέψεις του αποδίδονται πολύ παραστατικά. Σ' αυτό, επιπρόσθετη βοήθεια παρέχουν και οι διάλογοι, τοποθετημένοι εκεί που το κείμενο τους χρειάζεται για να ενισχύσουν την ατμόσφαιρα και να αποδώσουν τη διάθεση του ήρωα.

Κλείνοντας, θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να το επιλέξετε. Είναι εν κατακλείδι ένα βιβλίο που συγκεντρώνει την ουσία της σκέψης του συγγραφέα του, τίμια και με ειλικρίνεια, χωρίς περιττά ή ωραιοποιημένα λόγια...χωρίς άσκοπες φλυαρίες. Το βιβλίο αυτό μου μοιάζει με ένα περιποιημένο κουτί ιδεών, περιεκτικό και γεμάτο νοήματα και αυτό είναι πάντα χρήσιμο και ωφέλιμο για το προσωπικό ταξίδι του καθένα. Στις σελίδες του θα βρείτε την προσέγγιση του συγγραφέα σε όλα τα παραπάνω θέματα, την οπτική του και θα δείτε έναν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης μέσα από τον ήρωα του βιβλίου του, ο οποίος καταφέρνει να γίνει φιλικός και οικείος, με άλλα λόγια, μια ενδιαφέρουσα φιγούρα για τον αναγνώστη.

Υ. Γ.1: "Περιπλανήθηκα σε μια απέραντη αμμουδερή παραλία, ανέβηκα μια απότομη πλαγιά, στάθηκα και αντίκρισα τη θάλασσα, στην κορυφή του λόφου υπήρχε ένα κάστρο, κρύφτηκα εκεί, έπιασε βροχή, περπατούσα ανάμεσα από τις πολεμίστρες, ένα σύννεφο κατέβηκε και με σκέπασε. Άρχισα να πετάω. ...Ένιωθα γαλήνη." (απόσπασμα από το βιβλίο)

Υ. Γ.2: Στο βιβλίο υπάρχει μια διάχυτη μουσικότητα καθώς ο ήρωας αγαπά τη μουσική...είναι συντροφιά στο "ταξίδι" του, στοιχείο που ενισχύει περισσότερο την ατμόσφαιρα κατά την ανάγνωση...

Υ. Γ.3: Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και διατίθεται σε πολλά μεγάλα βιβλιοπωλεία.

Υ. Γ4: Για περισσότερες πληροφορίες, ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιώργος Χατζελένης, διατηρεί και προσωπικό ιστολόγιο http://chatzelenisgeorge.blogspot.gr/.

14 σχόλια:

  1. Σοφία ωραία πρόταση φαίνεται, με θέμα σοβαρό.

    Νικόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοφάκι όλο προτάσεις είσαι και είναι όλες μια και μια. Διάβασα το ρινόκερο που μου είπες. Άπαιχτο! Οπότε σίγουρα την κρατάω την πρόταση στα προσεχώς βιβλία προς ανάγνωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον Σοφάκι!
    Χαίρομαι που μας το πρότεινες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θέμα του βιβλίου είναι πολύ σοβαρό. Γίνεται να αλλάξεις τη ζωή σου? Αυτό προϋποθέτει να είσαι διατεθειμένος να σβήσεις πράγματα και να δεις την πραγματική όψη των πραγμάτων και οχι αυτή που θες να βλέπεις στους ανθρώπους ή την όψη που κάποτε είχαν οι άνθρωποι αλλά αυτή άλλαξε. Πολύ ωραίο απόσπασμα από το βιβλίο. Θα το πάρω σιγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σοφάκι πολύ όμορφη παρουσίαση...μ αρέσει να έρχομαι εδώ γιατί γεμίζω ιδέες και αφορμές για σκέψη. Ο,τι βιβλίο μου έχεις προτείνει ήταν θαυμάσια επίλογή οπότε θα κρατήσω και αυτή και θα το προμηθευτώ Φιλάκια S. Maria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να πω κάτι με όλη την ειλικρίνεια που διαθέτω; Θα πω.
    Αγαπώ την καθημερινότητά μου και δεν θέλω να βγω από αυτήν.
    Ίσως και να φοβάμαι, ίσως είναι και η ηλικία μου, δεν ξέρω...
    Πάντως πέρα από αυτό, το βιβλίο μοιάζει να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίος τίτλος ωραίο θεμα ωραια αναλυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νικόλα: χαίρομαι που αρέσει το θέμα και είναι όντως σοβαρό και πολλά ακόμη.

    Αλεξανδρα (Ps): Χαίρομαι που διάβασες το ρινόκερο είναι καταπληκτικό βιβλίο με πολλά στοιχεία...πολύπλευρο...και αυτό το βιβλίο που προτείνω τώρα είναι ενα ολοκληρωμένο βιβλίο κατά την ταπεινή μου άποψη και όταν το διαβάσεις περιμένω να μου πεις.

    Ερμιόνη: Εύχομαι να σου αρέσει γιατί είναι ενδιαφέρον. Φιλιά

    Χρύσα από Ps: Τώρα Χρύσα με αυτές τις διερωτήσεις ανοιγείς το κουτι της Πανδώρας. Το αν γίνεται να αλλάξεις τη ζωή σου κατατάσσεται στα προαιώνια ερωτήματα. Προσωπική και ταπεινή μου γνώμη, αν μετράει, είναι πως εν τέλει μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου. Δε συμφωνώ οτι πρέπει να σβήσεις πράγματα. Προσωπικά δε σβήνω απλά επαναπροσδιορίζω τα πράγματα ή τουλάχιστον προσπαθώ γιατί πολλές φορές άνθρωποι και καταστάσεις γυρω μας αλλάζουν και εμεις μένουμε να νομίζουμε πως όλα ίδια είναι. Πράγμα που αποδεικνύεται λάθος και επιζήμιο για το πιο ευάλωτο μέλος του σώματός μας την ψυχή - καρδιά μας. Προσωπικά όποτε πήρα την απόφαση να αλλάξω ρότα ήταν δύσκολο αλλά ήταν πολύ οφέλιμο γιατί έστρεψε τα μάτια μου στον ορίζοντα...μπροστά σε νέα πράγματα και τότε είδα πραγματικά...Τι με έπιασε βραδιάτικα...Α ρε Χρύσα τι μας κάνεις? Επανέρχομαι μόλις το διαβάσεις περιμένω.

    S.Maria: Μαράκι δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που βλέπεις έτσι το ιστολόγιο και τις σκέψεις-προτάσεις μου. Και επειδή τον τελευταίο καιρό μου έκοψες τα ισπανικά εδώ Estoy muy encantada que te gustan mi opiniones y mi comentarios. Hasta Pronto! Besos!

    Αθηνά: Και εγώ την αγαπώ την καθημεριβότητα όποτε την ορίζω εγώ...μου δημιουργεί οικειότητα και ζεστασιά και βοηθά το ανήσυχο πνεύμα μου ενίοτε να ηρεμεί μέχρι την επόμενη τρελή ή ονειρική κατ εμε ιδέα. Το βιβλίο είναι πολύ ενδιαφέρον και περιμένω εντυπώσεις.

    Ανώνυμε γιατί να μην υπάρχει ενα όνομα...τέλοσπάντων ευχαριστώ για το τελευταίο και ο τίτλος είναι όντως ευφάνταστος και η θεματολογία του βιβλίου ενδιαφέρουσα όπως και το ίδιο το βιβλίο ως περιεχόμενο.

    Ανδρέα: Ειλικρινά σε ευχαριστώ πολύ και για τις τακτικές σου επισκέψεις και για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή μου Σοφία για μια ακόμη φορά πολύ όμορφη η παρουσίασή σου. Οι σκέψεις σου είναι ομορφα δομημένες αλλά εκτός από αυτό έχω το καλό οτι έχουν ουσία και βγαζουν νοσταλγία και κάτι πολύ γλυκό. Το βιβλίο φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Ελπίζω να το βρω εδω στην Κεφαλονιά στο γνωστο λογοτεχνικό στέκι.

    Κος Δημήτρης απο Κεφαλονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σοφία ωραία πρόταση φαίνεται. Και δεν μπορώ να πω μου έχεις προτείνει μεχρι στιγμής πολύ καλά βιβλία οπότε θα σε ακούσω. Α ο τίτλος είναι πολύ καλός σε κεντρίζει.

    Αλεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία πρόταση δείχνει. Πολύ αληθινό θέμα.

    Θάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ωραία παρουσίαση, γράφεις πολύ όμορφα (διάβασα και άλλα κείμενα σου) και το βιβλίο πραγματι φαίνεται πολύ εμδιαφέρον και με ασυνήθιστο τιτλο.

    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραία παρουσίαση. Παρουσιάζεις το βιβλίο με πολύ ακέραιο τρόπο και δείχνει ένα βιβλιο πολύ ενδιαφέρον. Θα το κοιτάξω σίγουρα.

    Παύλος (Ε.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή